Att välja ryggsäck för skolan: vad du bör vara uppmärksam på för att hitta den perfekta till ditt barn

av Titti Carlberg

08 September 2023

Att välja ryggsäck för skolan: vad du bör vara uppmärksam på för att hitta den perfekta till ditt barn
Advertisement

Den som gick på mellan- och högstadiet mellan 80- och 90-talet minns vikten av att studera, men framför allt av böckerna. Dåtidens tonåringars och ungdomars rygg sattes på hårt prov, men lyckligtvis har trenderna utvecklats.

Vidare bör vi dock tänka på att dåtidens väskor användes i stort sett vid alla tillfällen, både för skolan och fritiden. Nu är det inte längre så, men i vilket fall som helst är det alltid bra att veta hur man väljer en ryggsäck till sitt barn. 
Här följer några knep som kan göra ditt liv lättare.

via Very Well Family

Advertisement

Försiktighetsåtgärder för att välja den mest lämpliga ryggsäcken

Försiktighetsåtgärder för att välja den mest lämpliga ryggsäcken

pixabay

Vi vet att ögat vill ha sin del, och frestelsen att köpa den mest fashionabla, med bilden av barnets favoritsuperhjälte är ibland oemotståndlig. Man måste dock kompromissa. Du kan låta barnet bestämma över ett annat tillbehör som skrivblock, pennor, kritor och mer. Men när det kommer till att välja ryggsäck måste de vuxna ha sista ordet. Så det är bättre att hålla sig till saken och fokusera på kvaliteten än på det estetiska.
Här följer några grundläggande regler att alltid ha i åtanke:

  • Rygg- och axelband måste vara vadderade, bekväma och motståndskraftiga.
  • Om barnet är äldre kan det vara bra att välja en ryggsäck med bälte, för större stabilitet.
  • Går eller cyklar barnet? I det fallet måste ryggsäcken ha remsor med reflexer för att säkerställa synligheten för alla som befinner sig på vägen.
  • Undvik ryggsäckar med hängande snören och band: de kan vara farliga om barnet cyklar, men kan även fastna i kollektivtrafikens dörrar.
  • Hitta rätt storlek efter behov: en ryggsäck som är för liten fördelar vikten ojämnt när man packar den, men även en för stor ryggsäck som lämnas så gott som tom är obekväm och skrymmande.

Slutligen, en sista bra praxis som många inte följer eftersom de ofta köper ryggsäcken som en överraskning: det är alltid lämpligt att ta med sig barnet till affären, så att det kan prova ryggsäcken innan du köper den. Å andra sidan, förutom ergonomin hos ryggsäcken är det sista ordet den bekvämlighet som känns på kroppen.

Advertisement

Alternativet att undvika

Alternativet att undvika

pixabay

Till sist kanske du undrar "Varför inte välja en trolley?". Om hälsan av barnets axlar och rygg ska bevaras är det klokast att inte använda en lösning som överbelastar dem, eller hur? Men det är inte riktigt så.

Det finns faktiskt många goda skäl att undvika detta val. Först och främst är hjul bra på en resväska, men på en ryggsäck gör de den bara tyngre. Plus om det finns många trappor att gå i är trolleys inte direkt det bästa alternativet.

Har du allt klart för dig. Lycka till med shoppandet!

Advertisement