Detta är den magiska formeln för att få ett barn att somna: många föräldrar misslyckas med att följa den

av Titti Carlberg

23 Augusti 2023

Detta är den magiska formeln för att få ett barn att somna: många föräldrar misslyckas med att följa den
Advertisement

Ankomsten av ett barn är en enorm glädje, men vi måste dock också erkänna att det helt rubbar livet för de nyblivna föräldrarna. Från en situation av lugn överförs vi till att behöva möta babyns många behov, som i alla avseenden är beroende av de vuxna. Det är därför normalt att det finns stunder av obehag och att det ibland behövs extern hjälp för att hantera vissa situationer på bästa sätt.

Bland de många saker att göra för den nyfödda, som sätter många mammors och pappors tålamod på prov, är stunden att "vagga" babyn till sömns. Ett ögonblick där det inte alltid är möjligt att få önskat resultat på kort tid, men det kanske inte är alla som känner till den magiska formeln för att kunna nå det målet på ett enkelt sätt.

via Futurity

Advertisement
Polygon Realty Limited/Flickr

Polygon Realty Limited/Flickr

Barn är väldigt aktiva: de leker, springer, utforskar och det verkar som att deras energi är oändlig. Men tiden på dygnet kommer också för dem när de behöver lugna ner sig och förbereda sig för att sova. Även om detta är ett behov som både vuxna och barn delar, är det för de sistnämnda inte så säkert att det går att få dem att somna på kort tid. Men det finns en magisk formel som kanske inte alla föräldrar känner till - eller kanske inte omsätter i praktiken - som är väldigt effektiv.

Flera studier, tester och undersökningar har fokuserat på barns sömn, för att förstå vilket som är det bästa sättet att enkelt nå målet. För att säkerställa att våra små lätt kommer in i drömmarnas värld finns det några enkla regler som måste följas. Resultaten är omedelbara och långvariga.

Advertisement
 Marco Verch Professional Photographer/Flickr

Marco Verch Professional Photographer/Flickr

Först och främst måste ett barn känna sig tillfreds när det är läggdags. Att varje kväll befinna sig i en bekväm, varm och ren miljö är bästa sättet att ingjuta en känsla av avslappning och få det att känna sig lugn. Kaotiska miljöer gynnar inte början av sömn utan fortsätter att hålla sinnet aktivt. Här blir det därför nödvändigt att infoga dekorativa element som är positiva, mjuka färger och även några familjefoton.

Att ha en rutin för läggdags är alltså en utmärkt allieras för att få barnet att somna så fort som möjligt. Att följa med barnet till dess rum, önska de andra familjemedlemmar god natt, hjälpa det att slappna av, sjunga en vaggvisa eller läsa en saga är utmärkta strategier för att få barnet att somna. När en serie av uppgifter som ska göras innan läggdags har etablerats är det bra om det inte finns plats för annat, med undantag för oförutsedda händelser.

Det är också grundläggande att få barnet att förstå att det är viktigt att sova. Att förklara det, prata med låg röst och få det att känna sig lugn är en väg till bra resultat. Vanor är viktiga, liksom att inte låta de små sitta framför en skärm de sista 60 eller 30 minuterna innan läggdags. De snabba bilderna, ljuden och färgerna gör inget annat än stimulera barnet på ett överdrivet sätt, och minskar sömnighetskänslan.

Pixabay

Pixabay

Även ljusen i omgivningen är grundläggande. Att ha för många starka och kalla lampor är inte nyttigt för sömnen - varken för barn eller vuxna - det bidrar bara till en sorts frenesi. Det är bättre att föredra ett mjukt och varmt sken för att skapa en bekväm situation.

Att sätta ihop dessa element och använda dem konstant är en utmärkt formel för att uppnå det önskade målet på kort tid, men framför allt för att säkerställa att ditt barn sover lugnt.

Vad tycker du om denna "magiska formel"?

Advertisement