Var hamnar förlorade paket? Och framför allt, vad händer om ingen gör anspråk på dem?

av Titti Carlberg

02 Juni 2024

Advertisement

Även om den moderna frakten är (nästan) ofelbar, finns risken även idag att en kurir tappar bort ett paket. Detta är dock inte en frekvent företeelse, utan något som kan hända av olika anledningar och speciellt under de perioder då det är hög volym av försändelser. Så, varför försvinner paket? Och vad händer med paket som inte levereras till mottagaren? Låt oss ta reda på det tillsammans!

Advertisement

Varför försvinner paket?

Dagens försändelser övervakas från det att de tas över av kuriren eller frakttjänsten. Genom att använda specifika streckkoder är det möjligt att spåra ett paket fram till leverans, även när det korsar olika länder och olika fraktfaser. Så, varför försvinner det paket då? Orsakerna är olika:

  • Felaktig information på paketet. Det kan vara en dåligt skriven adress, fel husnummer, ofullständig information, men konsekvenserna är desamma. Paketet kan inte levereras, och om det inte går att kontakta mottagaren, kommer det förmodligen aldrig fram.
  • Mänskliga misstag. Än idag spelar den mänskliga personalen som arbetar i fraktservicelager en grundläggande roll i kontrollen och sorteringen av paket. Som ett resultat är det möjligt att mänskliga misstag uppstår som leder till ett förlorat paket.
  • Automatiserade systemfel. Automatiserade system är inte så mycket annorlunda: de kan också göra misstag. En etikett kan förväxlas med en annan, en uppgift kan tolkas felaktigt och så vidare.

Ur en viss synvinkel kan också otur spela en särskilt viktig roll. En viss information kanske har skadats under frakten så att det inte går att läsa destinationen: det är sällsynt, men kan hända.

 

Advertisement

Var hamnar förlorade paket?

Freepik

När streckkoden på paketet blir oläsligt betyder det inte att paketet inte kan levereras: om den övriga informationen finns kan det ändå vara möjligt att slutföra leveransen eller åtminstone returnera paketet till avsändaren. Annars kan ett paket hamna i högen för förlorade paket: svåra att identifiera, men efter flera klagomål från avsändaren eller mottagaren kan det vara möjligt att lokalisera dem. Tiden det kan ta, vilket är lätt att gissa, är avgjort lång.

Paket som inte har en läsbar leveransinformation och som inte levereras, slängs inte. Tvärtom, efter en viss period som fastställs av frakttjänsten kan de auktioneras ut eller fördelas bland de anställda. Detta är en kontroversiell lösning, men alternativet är att slänga dem.

Ödet för förlorade och aldrig hämtade paket: det italienska fallet

Ett särskilt intressant fall finns på ett postlager i Italien, vars uppgift är att behålla paket som är omöjliga att returnera. Denna labyrint består av massor av ordnade hyllor fulla av paket som varit förlorade ett tag: personalen försöker hitta mottagarna och slutför sedan sorteringsoperationerna. Det är dock inte alltid möjligt: cirka 15 tusen paket per år går inte att leverera utan går förlorade.
Så vad gör de åt det?

En gång i tiden brände man dem, men sedan ett par år tillbaka finns det ett projekt som startades tillsammans med välgörnhetsorganisationen Caritas. Paket avsedda för destruktion återvinns och förs in i en krets av bistånd och solidaritet, vilket också bidrar till att minska på avfall. Kort sagt: det är borttappade paket som inte går förlorade.

Advertisement