Hur fungerar tronföljden i det brittiska kungahuset?

av Titti Carlberg

02 Februari 2024

Hur fungerar tronföljden i det brittiska kungahuset?
Advertisement

Det finns bara ett fåtal saker i vår kultur som är lika motståndskraftigt mot tidens gång som den engelska monarkin. Det som faktiskt bara är en kunglig familj bland många har förvandlats till symbolen för en avlägsen men tillgänglig, magisk, men konkret värld. En av de mest invecklade aspekterna av den engelska monarkin gäller dess efterföljd, en lång tradition som har haft några ryck av modernitet. Men utan att överdriva. Låt oss se hur tronföljden i det brittiska kungahuset fungerar och varför den är så intrikat idag.

Tronföljden från början till Charles den III

Tronföljden från början till Charles den III

United Kingdom Government/Wikimedia Commons - Public Domain

Ett intrikat nät av århundraden av historiska händelser, den brittiska tronföljden har inte alltid varit så linjär som vissa kanske tror. Från Englands första suveräner, och fram till dagens Storbritannien, har tronföljden ofta drabbats av avbrott på grund av konspirationer, försvinnanden, kontroverser och så vidare. Om Vilhelms normandiska erövring konsoliderade urbildningen, gjorde Rosornas krig hela processen mycket mer komplex, vilket ledde till Elizabeth I:s anslutning och sedan till monarkin av Jakob II, katoliken. Den ärorika revolutionen i slutet av 1600-talet blandade arvskorten, vilket förde en avlägsen kusin från Tyskland till tronen. 

Kort sagt, idag har tronföljden förvisso mer exakta regler än tidigare århundraden. Den representerar verkligen en mosaik av kungafamiljer som tävlar om en av de äldsta troner i Europa.

Advertisement

Hur fungerar tronföljden i det brittiska kungahuset?

Hur fungerar tronföljden i det brittiska kungahuset?

Katie Chan/Wikimedia Commons - CC BY-SA 4.0 DEED

Om vi håller oss till definitionen är den brittiska tronföljden i den ordning där medlemmarna stiger till tronen efter den nuvarande härskarens död. I dag är det den välkända Act of Settlement från 1701 som styr tronföljden, åtminstone i allmänna termer. Men för att förstå detta bättre måste vi gå tillbaka till Jakob den II och hans flykt till Frankrike: på grund av kungens frånvaro förklarade det brittiska parlamentet att suveränen hade abdikerat och erbjöd tronen till hans dotter, hustru till Wilhelm av Oranien. Med detta enkla beslut bekräftades två principer: det är parlamentet som erbjuder kronan; det är riksdagen som utser arvtagaren till tronen, genom dispositionshandlingen.

Och denna Act of Settlement fastställer att tronföljden i det brittiska kungahuset definieras av först kön och sedan ålder. I praktiken kommer manliga barn före kvinnliga och därefter äldre före yngre. Elizabeth II blev drottning bara för att George VI inte hade några söner. Samtidigt, om någon i tronföljden har en son är den automatiskt nästa kung. Detta är fallet med William, son till kung Charles, på andra plats i tronföljden och före Harry.

De senaste innovationerna i tronföljden

De senaste innovationerna i tronföljden

White House/Wikimedia Commons - Public Domain / Office of U.S. Ambassador to U.K./Wikimedia Commons - Public Domain

Under Elizabeth II:s regeringstid infördes några ändringar i det brittiska kungahusets tronföljd. Det viktigaste är fullständig jämställdhet efter tronen: därigenom följer Storbritannien exempel med Sverige, Norge, Nederländerna, Belgien, Danmark och Luxemburg. Här är tronföljden efter Charles III:

  • William, prins of Wales;
  • hans tre barn i åldersordning, Georg, sedan Charlott och slutligen Louis;
  • Harry, hertigen av Sussex; 
  • hans två barn i åldersordning, först Archie och sedan Lilibeth;
  • Andrew, hertigen av York, Elizabeth II:s andra son och bror till Charles III.

Och så vidare, med Andrews direkta ättlingar, Charles andra syskon och deras ättlingar, upp till ättlingarna till Margareta, syster till Elizabeth II. Som vi kan se är den brittiska tronföljden en riktig mosaik av många familjer, personligheter och generationer. Allt förenat av ett konkret men extremt abstrakt koncept: kronan.

Advertisement