Berättelsen om Rubiks Kub, den logiska utmaningen som aldrig har gått ur modet

av Titti Carlberg

02 Februari 2024

Berättelsen om Rubiks Kub, den logiska utmaningen som aldrig har gått ur modet
Advertisement

Vem känner inte till Rubiks Kub? Rutnätet 3x3 som har prövat både vuxna och barns tålamod i flera decennier och som fortfarande är modernt. Men vilken är dess historia?

Vem uppfann Rubiks Kub?

Vem uppfann Rubiks Kub?

Rubik's

Vi är säkra på att även du, minst en gång under ditt liv, har försökt dig på att lösa Rubiks kub: den lilla sexsidiga kuben, som består av tre rader och tre kolumner i olika färger. Den har erövrat flera generationer som har försökt lösa den, det är dock inte många som har lyckats. Syftet, vilket vi alla minns, är att flytta raderna så att varje sida är i samma färg: en riktig utmaning som många strävar efter att klara än idag. Även om många leksaker ersätts och arkiveras på grund av nya uppfinningar, har Rubiks Kub fortfarande många fans.

Men hur kom den till och vem var det som uppfann den? Den bär naturligtvis uppfinnarens efternamn, Ernö Rubik, en ungersk professor och uppfinnare. Detta lilla och till synes enkla föremål skapades inte med syftet att vara en leksak: Rubik, en expert på arkitektur och skulptur, skapade detta märkliga pussel 1974 som ett läromedel till sina elever, det skulle få dem att förstå rumsliga relationer, men själv hade han svårt att slutföra det efter skapandet. I vilket fall som helst nådde hans kub enastående framgång med 300.000 kuber sålda 1979 och nådde 100 miljoner 1980.

Advertisement

Framgången med den oefterhärmliga Rubiks kub

Framgången med den oefterhärmliga Rubiks kub

Rubik's

Under de följande åren fortsatte försäljningen att växa och nådde 456.000 sålda kuber år 2022 och även efter det förändrades inget. Vad beror framgången för detta fenomenala föremål på? Förmodligen på det faktum att det underhåller samtidigt som det är utmärkt träning för sinnet och därför kombinerar nytta med nöje. Dessutom kan det ta tid att lösa pusslet som då och då dammas av och återupptas av de som äger en. Rubiks kub är vintergrön, den trotsar årens gång och har inga konkurrenter, det har den nämligen inte tid med.

År 2021 förvärvades Rubiks Kub av Spin Master, ett underhållningsföretag för barn, för cirka 55 miljoner dollar: ett riktigt fynd, med tanke på att den på senare tid har uppnått en marknadsandel på 42% i sektorn pussel. Men vad ägnar sig uppfinnaren åt nu, efter att ha gett upp kuben? Ernö Rubik njöt länge av framgångarna med sitt arbete och ägnade sig sedan åt sina favorithobbys: bordtennis, trädgårdsarbete och att läsa science fiction-böcker i sin bostad i Budapest. 

Naturligtvis, efter flera decennier, behövde Rubiks Kub också hitta "nya lösningar" för att fånga allmänhetens uppmärksamhet. Spin Master bestämde sig för att följa nya vägar, behålla identiteten för Rubiks skapelse oförändrad, men berika den med nya nyanser, strö den med termiskt bläck som dyker upp när pjäserna berörs med fingrarna, skimrar för en mer övertygande upplevelse.

Berättelsen om Rubiks Kub, det tidlösa pusslet

Berättelsen om Rubiks Kub, det tidlösa pusslet

kaʁstn Disk/Cat/Wikimedia commons - CC BY-SA 3.0

För att återvända till ursprunget var det här pusslet först känt som "Magic Cube" och Rubik hade aldrig kunnat föreställa sig att det som var ett läromedel skulle förvandlas till ett av de mest populära spelen genom tiderna. Det finns 43 kvintiljoner möjliga sätt att konfigurera rutorna, varav bara ett är korrekt: en riktig utmaning som har fångat miljontals människors intresse. I slutet på 70-talet blev många matematiker och pusselexperter passionerade av detta innovativa pussel, som hade blivit känt över hela världen.

Rubik själv var inte säker på att någon någonsin skulle lyckas lösa pusslet men han var den första att lyckas med det, efter att ha försökt i 4 veckor: han kände då en enorm känsla av tillfredsställelse. Den nuvarande rekordhållaren är den unge kinesen Yusheng Du, som uppnådde bedriften på bara 3,47 sekunder.

Rubik skapade sin kub när han var 29 år gammal, efter många försök: "En dag, jag vet inte exakt varför, försökte jag sätta ihop 8 kuber som skulle hållas ihop men också flyttas på och byta plats. Jag skapade kuber av trä och borrade hål i hörnen för att sammanföra dem. Föremålet föll snabbt isär."

Tills han kom på den perfekta lösningen som gav liv åt en statisk men rörlig kub. Efter att ha färgat de sex sidorna med olika färger, röd, gul, blå, vit, grön och orange började han manövrera gallren tills han insåg att de inte skulle vara lätt att återställa den till ursprungsläget.

Han bestämde sig då för att patentera den som en tredimensionell logisk leksak: allt annat är historia.
Har du ägt en? Lyckades du lösa den?

Advertisement