Det ser ut som ett paradis vid havet, men det har en mörk sida: det är världens farligaste strand

Titti Carlberg

13 Juli 2023

Det ser ut som ett paradis vid havet, men det har en mörk sida: det är världens farligaste strand
Advertisement

Vissa saker är så vackra att de är oemotståndliga, men samtidigt kan de vara väldigt farliga: hur mycket de än attraherar oss och verkar oumbärliga, är det bästa att avstå för att skydda sig själv eller i alla fall vara väldigt uppmärksam. Vad pratar vi om?

I det här specifika fallet syftar vi på en av de mest paradisiska stränderna i världen, som dock också har förklarats vara den absolut farligaste.
Låt oss tillsammans ta reda på vilken det är och var den finns.

via Newsport

Advertisement
cape.tribulation/Instagram

cape.tribulation/Instagram

När man tittar på bilderna verkar det verkligen vara stranden i ens drömmar, den man föreställer sig när man blundar och reser med sinnet till en havsstrand. Men trots sitt underbara utseende döljer den en ofattbar och inte likgiltig mörk sida.

 Faktum är att vi pratar om världens farligaste strand, att besöka den innebär att riskera sitt liv. Det handlar om Cape Tribulation, som ligger i Australien, i norra Queensland. Den vita sanden och det klara vattnet, som gör det suggestivt och attraktivt, är dock att endast beundra på fotografi.

Advertisement
Luxure/Wikimedia commons

Luxure/Wikimedia commons

Anledningen? Den dödliga faran representeras av havsströmmarna, som är både starka och oförutsägbara. Många omedvetna badgäster har i sjäva verket sugits in av de kraftfulla och häftiga vågorna och burits iväg från stranden av underströmmarnas drift.

Dykning i Cape Tribulation Bay är väldigt farligt för både turister och de lokala invånarna, och extrem försiktighet måste alltid iakttas för att undvika farliga situationer. De lokala myndigheternas regler kräver att du endast dyker och simmar i områden som anses vara säkra och att du eskorteras av expertguider när du dyker. 

Det är viktigt att komma ihåg att även det som verkar ofarligt kanske inte är det utan representerar en potentiell fara.

cape.tribulation/Instagram

cape.tribulation/Instagram

Allt detta beror på det extremt varierande klimatet på platsen, där plötsliga stormar kan uppstå, men inte bara: vattnet är fullt av vita hajar och dödliga maneter, medan det på stranden finns en risk att stöta på inte så sällskapliga krokodiler. Dessutom gör dess position det ännu farligare: stranden är belägen i ett ganska isolerat område på kontinenten och i nödsituationer är det risk att man befinner sig för långt ifrån de viktigaste bebodda centra och relaterade sjukhus.

visitpalmcove/Instagram

visitpalmcove/Instagram

Av alla dessa skäl är det bättre att välja en annan destination för en semester vid havet.men om du verkligen inte vill avstå från att besöka denna strand, tänk på dessa råd: i händelse av en gul eller röd flagga, undvik att dyka och se till att bara vistas inom de markerade områdena, samt undvik platser där farliga djur kan påträffas, både på land och till havs.

Om du inte tänker arkivera planerna på ett besök här, kom ihåg att följa reglerna och instruktionerna för din säkerhet.

Advertisement