Ett djur som forskare trodde varit utdött i flera decennier har återuppstått

av Titti Carlberg

09 Juli 2023

Ett djur som forskare trodde varit utdött i flera decennier har återuppstått
Advertisement

Den 24 november 1859 publicerade den engelska vetenskapsmannen Charles Darwin boken som gjorde honom odödlig, det vill säga Arternas Ursprung, en bok som förklarar utvecklingen av levande arter, och som också definierar begreppet utrotning.

Varje art kämpar för sin egen räddning, men framför allt, för första gången för en icke-specialiserad allmänhet, har begreppet naturligt urval gjorts känt, enligt vilka endast arter med vissa egenskaper, gynnsamma för överlevnad i den omgivande miljön skulle överleva. Alla de djur som inte kunde anpassa sig till miljön var dömda till utrotning.

Men forskare chockades när de insåg att en art som de trodde var utdöd sedan flera decennier tillbaka, fortfarande finns kvar.
Låt oss se vilken.

via Hurri yet Daily News

Advertisement
Pexels - Not the actual photo

Pexels - Not the actual photo

I Anatoliens skogar, den västasiatiska regionen som är värd för nutidens Turkiet, strövade Anatolisk leopard för många år sedan, även känd under det vetenskapliga namnet Panthera pardus tulliana. Denna art ansågs vara utdöd, alla spår av den hade gått förlorade, men plötsligt har den dykt upp på nytt i skogen uppe i Turkiets bergområde. Senast gången den syntes till var 1974.

Denna art är extremt sällsynt, men efter flera år av till synes försvunnen har en kamera registrerat dess närvaro.

Man trodde att den helt enkelt var utdöd, inte bara för att den inte längre syntes till, utan även för att det hade förekommit urskillninglös jakt, som förutom att hota dess överlevnad också minskade antalet naturliga byten och mänsklig expansion i dess territorium. Dessutom hade förstörelsen av dess livsmiljö lett till en drastisk minskning av arten.

Men lyckligtvis har de teorierna nu visat sig vara felaktiga antaganden.

Advertisement
Prabhuthangamani27/Wikimedia Commons

Prabhuthangamani27/Wikimedia Commons

Denna typ av kattdjur är väldigt speciell, eftersom den har fysiska egenskaper som gör att den omedelbart känns igen. I själva verket är dess päls rödgul till färgen och de typiskt svarta fläckarna är nästan perfekt runda. Dess svans är lång och robust och den har inte många naturliga fiender förutom björnen. I själva verket skulle det bara vara människan som hotade dess överlevnad.

Livsmiljön för detta djur tycks vara skogarna och bergen vid Egeiska havet, Medelhavet och de östra regionerna i Anatolien. De är skickliga rovdjur som livnär sig främst på klövvilt som rådjur, hjort och mufflonfår. Men det som är viktigast av allt är att de lätt kan klättra i träd och det har noterats att de även kan simma.

Advertisement