En orm som varit försvunnen i ett år återvänder hem: en korp släppte den i grannens trädgård

av Titti Carlberg

05 April 2024

En orm som varit försvunnen i ett år återvänder hem: en korp släppte den i grannens trädgård
Advertisement

Ett år efter att den försvann hemifrån kunde ägaren till en majsorm andas ut: den hittades i en närliggande trädgård, förmodligen tack vare en korp.

Advertisement

Angus, ormen som var försvunnen i ett år

Angus, ormen som var försvunnen i ett år

RSPCA (England & Wales)/Facebook

Agnus, detta är namnet på majsormen som försvann hemifrån och kom tillbaka ett år senare. Exemplaret som är cirka 6 meter lång hittades på taket till ett garage i Spennymoore, County Durham, England. En kvinna lade märke till dess närvaro i trädgården och, oroad, kontaktade hon omedelbart RSPCA, Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals, en brittisk välgörenhetsorganisation för djurskydd.

Efter telefonsamtalet placerade kvinnan en hink över ormen för att förhindra att den flydde, men Agnus lyckades dock fly innan volontärerna hann dit och det verkade omöjligt att finna honom. Men slutligen lyckades Inspektör John Lawson från RSPCA spåra ormen och lämna tillbaka den till dess rättmätige ägare, som blev enormt lättad över att se sin orm i gott skick.

Advertisement

En korp tappade ormen i en trädgård

En korp tappade ormen i en trädgård

Pexels

Agnus, som är en reptilhona, rymde igen innan volontärerna kom, men en lokalbo såg henne på taket till ett garage. Lawson tog sig fram till ormen och med hjälp av ett kvastskaft lyckades han återföra ormen i säkerhet. Först senare upptäckte de att ormen var tam och hade varit försvunnen i drygt ett år.

"Jag tror att det kan ha varit lite skrämmande för invånarna att se en orm i trädgården, och de gjorde det rätta med att försöka hålla ett öga på den, men de här djuren är fantastiska flyktkonstnärer och Angus lyckades snabbt smita sin väg" förklarar Lawson. "Jag hade ingen aning om vart hon kunde ha tagit vägen förrän en person fick syn på henne på ett garagetak"

Att det fanns många högljudda korpar i närheten bekräftade misstanken om att en av dem hade fångat ormen och sedan tappat den.

Ormar, flyktkonstnärer: hur man undviker det

Ormar, flyktkonstnärer: hur man undviker det

RSPCA (England & Wales)/Facebook

Efter att ormen hade återhämtat sig närmade sig ägaren den med förvåning och entusiasm. "Hon var jätteglad eftersom det var hennes husdjur, Angus, som hade försvunnit ett år tidigare.". Inspektören lyfta också fram det överraskande faktumet att ormen kunde överleva länge utan värme, så en kylig utomhusmiljö hela vintern var inget problem. Efter en veterinärkontroll framkom det att Angus inte mådde dåligt på grund av de låga temperaturerna och att hennes kropp "gick in i brumationsläge, liknande viloläge. Hon stängde av för att överleva".

Inte ens bakhållet från korpen lyckades äventyra motståndet hos Angus, som vi har sagt är en majsorm, en art som varken är giftig eller farlig för människor. Även om historien fick ett lyckligt slut, tack vare återföreningen med sin ägare, belyser RSPCA ormars tendens att fly, och förklarar att "de tar tillfället i akt med en lucka i inhägnaden eller ett löst lock i buren". För att säkerställa att detta inte händer, föreslår organisationen att de som äger reptiler håller dem i en säker och låst inhägnad när de är oövervakade.

Advertisement