En "märklig" sten hittad i Siciliens hav: nu avslöjar arkeologer vad det är för något

av Titti Carlberg

04 April 2024

En "märklig" sten hittad i Siciliens hav: nu avslöjar arkeologer vad det är för något
Advertisement

En sten med en bisarr form har hittats på den italienska havsbotten: arkeologer förklarar nu vad det är och dess ursprung.

Advertisement

Den märkliga stenen som hittades i havet utanför Sicilien, Italien

Den märkliga stenen som hittades i havet utanför Sicilien, Italien

Soprintendenza del Mare/Facebook

Vattnet i våra hav och oceaner döljer fortfarande många till synes mystiska föremål som tillhör ett avlägset förflutet, som därför spelat en historisk roll innan de hamnade på havsbotten. Många av dessa har med tiden hittats, medan andra fortsätter att ligga kvar i den än så länge outforskade avgrunden.
I detta fall skedde upptäckten i Joniska Havet, just i vattnet vid Vendicari, en liten obebodd ö på Siciliens sydöstra kust, i Italien.

Arkeologerna tog upp en konstigt formad sten, som de snabbt insåg inte var slumpmässig. Upptäckten gjordes känd på Facebook genom Superintendence of the Sea, en siciliansk regeringsorganisation som sysslar med skydd av fornfynd i de marina vattnen. Men vad är det egentligen som de har hittat?

Advertisement

En nästan intakt stridshjälm i det Joniska Havet

En nästan intakt stridshjälm i det Joniska Havet

Soprintendenza del Mare/Facebook

"Hittad i vattnet vid Vendicari, nära Noto (Syracuse) på cirka 5 meters djup, en praktiskt taget intakt metallhjälm även om den är rikligt täckt med beläggningar" står det i inlägget. 

Stenen som hittades i Joniska Havets vatten är därför en del av en rustning: det är en stridshjälm, gjord av metall och nästan helt intakt, vilket fastställts av forskare från Neapels Universitet som samarbetade med upptäckten.

Som bilderna på det sociala nätverket visar, låg hjälmen bland havsbottens stenar, där den smälte in så perfekt att den nästan passerades obemärkt. Med tiden har mineralcement täckt den tills den nästan ser ut som en sten, men den är så mycket mer än bara det: tjänstemän har uppskattat att den kan dateras till mellan slutet av 1400-talet till 1600-talet.

"Superintendent Ferdinando Maurici identifierade fyndet som en hjälm av typen 'cabasset' eller 'capacete' (på spanska och portugisiska 'casco', 'elmo') daterad till mellan sent 1400-tal till 1600-tal".

Fyndet är därför i iberisk stil och med all sannolikhet är det första gången det har sett ljuset igen efter alla de århundraden den har legat på havsbotten. Det noggranna arbetet av Matteo Azzaro, hedersinspektör för havskulturarv, gjorde det möjligt att dra upp hjälmen utan att åsamka några skador på den. Azzardo "identifierade och fann hjälmen under ett undervattensdyk tillsammans med Enzo Morra och Leopoldo Repola från Neapels Universitet" och övelämnade den till Superintendecy of Sea.

Bortsett från hjälmen, finns det ett vrak i sicilianska vatten?

Bortsett från hjälmen, finns det ett vrak i sicilianska vatten?

Soprintendenza del Mare/Facebook

Denna typ av hjälm "består av en halvklotformad eller spetsbågig form med mer eller mindre lutande brätte längs hela kanten och, i detta specifika fall, en låg övre krön, vågig eller förstärkt av små metallkulor" är beskrivingen av fyndet som delades av Superindendency of Sea, som också tillägger hur denna hjälm var väldigt populär bland infanteriet under den perioden och även användes av trupper ombord på fartyg.

Ytterligare undervattensspaning kommer att genomföras i området för upptäckten för att försöka upptäcka om det är en isolerad händelse eller om den kan kopplas till förekomsten av ett vrak från sena medeltiden eller till en senare tid, som den tidiga renässansen. Det är därför oklart om artefakten hamnade på havsbotten efter ett skeppsbrott eller om den tappades i vattnet av en soldat under överfarten: nästa undersökningar i Joniska Havet kanske kan svara på den frågan. 

Advertisement