På vissa platser rekommenderas det att inte sopa sent på kvällen: den märkliga anledningen

av Titti Carlberg

14 Juli 2023

På vissa platser rekommenderas det att inte sopa sent på kvällen: den märkliga anledningen
Advertisement

Vem har inte i sitt hem den klassiska sopkvasten eller till och med den elektriska och mer tekniska versionen? Detta föremål är ett måste i städskåpet i varje bostad och plockas ut när det är dags att städa bort damm och rester från golven. 

På vissa platser finns det dock en övertygelse kring den tid då sopning är att föredra: det verkar som att det är väldigt avskräckande att göra det på natten. Låt oss ta reda på varför.

via New Zeland Rabbit Club

Advertisement
Pexels

Pexels

Om hushållssysslor vanligtvis utförs på dagtid, för någon kanske det inte är så: det är inte alltid man har tid att ägna sig åt städning av sin bostad under dagen, utan man blir tvungen att ägna sig åt det sent på kvällen, strax innan man ska gå till sängs.

Sopa golvet är, precis som att diska, en del av de aktiviteter som utförs dagligen. Men att använda sopkvaten under sen kvällstid är inte att rekommendera.

Advertisement
Pexels

Pexels

Att ha ett rent och städat hem är ett vanligt behov, så att använda sopborsten varje dag är snarare oumbärligt för att inte hitta golven fulla av damm, matrester och annat. Som nämnts är det dock kanske inte möjligt under dagen, utan man bestämmer sig för att sopa golven och snygga till i bostaden under kvällen.

Uppenbarligen utgör detta inget problem, förutsatt att man inte skapar överdrivet höga oljud och att man respekterar kommunala eller bostadsrättsindikationer. Så vid det här laget, varför rekommenderas det att man inte ska sopa golven på natten?

Pexels

Pexels

I vissa delar av världen är det att föredra att utföra denna hushållsaktivitet under dagen av en ganska märklig anledning relaterad till vidskepelse. Faktum är att sopa golven på natten skulle bringa otur och locka onda andar.

Dessa vidspelser är antika och kommer från länder som Indien, där man tror att detta gynnar negativitetens inträde i ens liv, och från Västafrika, där att använda sopkvasten sent på kvällen skulle driva bort nära och kära som inte längre var i livet.

I vilket fall som helst är orsakerna inte begränsade bara till vidskepelse, utan sträcker sig även till hälsorelaterade frågor. Så vi går vidare till mer praktiska skäl, som går utöver populär tro.

Pexels

Pexels

Förutom att det skapar oväsen och man riskerar att störa grannarna och, enligt de med astma eller allergier, så försämras vilokvaliteten av att städa på kvällen och i synnerhet strax innan man ska gå till sängs. Detta beror på att sopborstens verkan lyfter upp dammet i luften, vilket kan vara väldigt irriterande.

Oavsett om man är vidskeplig eller inte, kan det vara så att man hellre föredrar att begränsa städningen på kvällen och istället utföra den under dagtid.

Vilken tid på dygnet brukar du sopa?

Advertisement