Påsar under ögonen: kan sova gott få dem att försvinna?

av Titti Carlberg

02 Oktober 2023

Påsar under ögonen: kan sova gott få dem att försvinna?
Advertisement

Lägger du ofta märke till att du har påsar under ögonen, kanske på morgonen? Att undra över orsaken till dem är helt normalt och du kanske undrar om det har med din nattsömn och dess kvalitet att göra.

I den här artikeln kommer vi ta upp ämnet och ta reda på vad svaret är.

via ShensClinic

Vad är påsar under ögonen?

Vad är påsar under ögonen?

Pexels

Påsar under ögonen är ett vanligt fenomen hos både kvinnor och män, och det har sitt namn efter utseendet: de är i själva verket svullnader runt ögonområdet som påsar, vilka får blicken att verka trött och tung. Förutom den lätta svullnaden kan huden också få en slapp konistens och den visuella effekten kan göra dem, med denna egenskap, obekväma och fula. Men i de flesta fall representerar de inte ett hälsoproblem och bör inte vara en anledning till onödig oro när du ser att du har dem.

Det är dock nyttigt att fråga vad ursprunget till dem är och om dessa svullnader har något med sömn att göra. 

Att sova tillräckligt och ha en kvalitetssömn är av grundläggande betydelse ur många synvinklar: dålig vila kan leda till problem med koncentration, dålig energi och mental klarhet och irritation, men är det verkligen det som påverkar bildandet av påsar under ögonen?

Advertisement

Skillnaden mellan påsar under ögonen och mörka ringar

Skillnaden mellan påsar under ögonen och mörka ringar

miskatonicbadwolf/Reddit

Vi brukar ofta blanda ihop påsar under ögonen med mörka ringar, men det är två helt olika saker. Även om de kan dyka upp samtidigt, är mörka ringar just mörka ringar, som ger ett särskilt trött utseende i ansiktet och, om de är mycket accentuerade kan de få personen att verka skröplig eller sjuk. Även denna egenskap är vanlig hos båda könen och kan bero på olika orsaker, vilket i många fall kan vara genetiskt: de mörka ringarna beror på blodkärlens nära hudens yta, som i detta område av ansiktet är mycket tunnare och blir särskilt märkbar hos vissa människor eller omständigheter.

Naturligt åldrande och förtunning av huden kan få dem att dyka upp, men att tillbringa lång tid framför en monitor kan också göra blodkärlen mörkare och främja bildandet av ringar. Överdriven solexponering kan också ha denna effekt, liksom trötthet och ansträngda ögon. Stress ökar produktionen av kortisol, vilket i sin tur kan leda till att pigmentceller överproducerar: resultatet blir mörkare hud under ögonen och mer accentuerade mörka ringar. Dessutom om man inte dricker tillräckligt med vatten, tenderar den tunna huden under ögonen att fastna på det underliggande benet, vilket skapar en grop som gör att blodkärlen blir ännu mer synliga.

De främsta orsakerna till påsar under ögonen

De främsta orsakerna till påsar under ögonen

Pexels

Påsar under ögonen kan dock ha andra orsaker än mörka ringar: även i detta fall kan orsaken vara kopplad till stigande ålder, eftersom huden runt ögonen tappar elasticitet och tenderar att kollapsa tillsammans med musklerna som stöder ögonlocken. Fettet som är involverat i att stödja ögonen kan sedan förflyttas till de nedre ögonlocken, vilket gör att det uppstår svullnad. Men andra skäl inkluderar:

  • Vätskerentention, speciellt när vi vaknar på morgonen eller om vi har ätit salt mat. Överdriven saltkonsumtion kan göra att påsar under ögonen dyker upp.
  • Alkoholkonsumtion: alkoholhaltiga ämnen har en uttorkande effekt på kroppen och det kan få uppenbara konsekvenser på huden, inklusive svullnad.
  • Cigarettrök: bland de många skadliga effekterna av rökning finns också detta. Under timmarna av vila, alltså flera timmar, utan cigaretter, försöker kroppen att eliminera nikotin, vilket stör sömnen och följaktligen orsakar ansamling av vätska under ögonen.
  • Allergier: många allergier visar sig genom ögonen och orsakar svullnad, rodnad och irritation; om du har för vana att gnugga ögonen kan huden under ögonen reagera genom att bli irriterad, vilket resulterar i svullnad.
  • Brist på näringsämnen: forskning har visat att en otillräcklig mängd A-vitamin i kroppen kan gynna utseendet på både påsar och mörka ringar under ögonen.

Kan god sömn verkligen få påsarna under ögonen att försvinna?

Kan god sömn verkligen få påsarna under ögonen att försvinna?

freepik

Hur mycket påverkar därför en bra vila utseendet på påsar, men också mörka ringar? Svaret beror på orsaken, men vätskerentetion beror ofta på för lite sömn, därför om du har uteslutit de andra utlösande faktorerna eller om du vill begränsa effekten av dessa ringar, är det absolut rekommenderat att gå till sängs tidigt och sova den nödvändiga tiden, baserat på din ålder. Rätt vila kan positivt påverka påsar och mörka ringar, medan det kan göra väldigt lite när orsaken är genetisk eller på grund av andra orsaker. 

Det finns dock några naturliga botemedel för att snygga till området runt ögonen:

  • Gurka: det anses vara den bästa huskuren för att bekämpa svullnader under ögonen, men även mörka ringar och små rynkor. Allt du behöver göra är att applicera två kalla skivor på ögonen och låta dem verka så länge som möjligt.
  • Tepåsar och koffein: detta spännande ämne kan ha en kärlsammandragande effekt när det appliceras på området, vilket minskar både svullnader och mörka ringar. Dessutom har te också en uppfriskande kraft. Allt du behöver göra är att förbereda en infusion och låta den svalna, applicera den sedan runt ögonkonturen i cirka en halvtimme.
  • A-vitamin retinoider: produkter som innehåller A-vitamin, är särskilt lämpligt för att främja produktionen av kollagen, vilket motverkar slapp hud och hämmar produktionen av melanin.
  • Glasögon och solskydd: att skydda den tunna och ömtåliga huden runt ögonen med en hög faktor och lämpliga solglasögon kan hjälpa till att eliminera mörka ringar.
  • Eteriska oljor: det finns flera eteriska oljor som är användbara mot svullnad i området runt ögonen, inklusive lavendel, citron och kamomill. Bara en droppe utspädd i vatten räcker, applicera blandningen runt ögonen och låt den verka under natten.

Kom naturligtvis också ihåg att sova minst åtta timmar per natt!

Har du problem med påsar eller mörka ringar under ögonen? Har du någon bra behandling för dem?

Advertisement