Om du tror att bilden föreställer ett hav på natten har du fel

av Titti Carlberg

03 Augusti 2023

Om du tror att bilden föreställer ett hav på natten har du fel
Advertisement

Många människor stöter på optiska illusioner dagligen. När de är ute och går eller tittar på bilder på sociala medier, de uppehåller sig dock inte så noggrant vid vad de ser, de litar uteslutande på sin bick, detaljerna som låter dem förstå vad de tittar på lägger de inte ens märke till. 

Bildderna är ofta speciellt utformade för att lura sinnet, andra gånger istället, uppstår de av en slump. Faktum är att det kan hända att du tittar på en bild och du är helt säker på vad det är för något, men sedan visar det sig vara något helt annat.

via Nxyxm/Twitter

Pexels - Not the actual photo

Pexels - Not the actual photo

Ofta är allt vi ser inget mer än en uppfattning, men inte verklighet. Man måste ofta studera bilden noga för att förstå varje detalj, för att förstå vad det är man står inför. Vid det här laget bygger det samtida samhället, med spridningen av sociala medier, nästan uteslutande på visuella impulser, det vill säga dagens samhälle bygger på bilder. Men allt vi ser stämmer inte alltid överens med verkligheten, i själva verket kan det hända att vi fortsätter att bläddra framåt och först efter en stund frågar vi oss "vad var det jag såg för något". Av denna anledning bläddrar vi tillbaka för att försöka förstå vad bilden representerar.

Fotot i fråga har lämnat många webbanvändare mållösa, för så fort det dök upp framför deras ögon trodde de direkt  att de hade ett stormigt hav framför sig. Alla gav detta svar, övertygade om att de hade rätt, men i verkligheten visade det sig tydligen vara något helt annat. Faktum är att verkligheten ofta förvirrar, när svaret ges tittar man återigen på fotot och först då förstår man vilken detalj som fick fotografen att göra ett misstag eller om det finns något element som kan få oss att förstå vad bilden egentligen representerar.

Advertisement

En användare på Twitter delade ett foto som ser ut att visa en stormig strand på natten. Ett foto, nästan suggestivt, som dock visar något helt annat. Faktum är att många webbanvändare har kommenterat att de är säkra på att det skildrar en naturlig scen, men det är faktiskt en bildörr.

"Om du ser - skriver användaren - en strand, himlen över havet, klippor och stjärnor, så är du en riktig konstnär, men detta är inte en tavla. Det är den nedre delen av en bildörr som behöver repareras.".

Förstod du det?

Advertisement