Ett extremt sällsynt exemplar har blivit uppmärksammad i en hamn, de närvarande trodde inte sina ögon: vad är det för något?

av Titti Carlberg

11 Augusti 2023

Ett extremt sällsynt exemplar har blivit uppmärksammad i en hamn, de närvarande trodde inte sina ögon: vad är det för något?
Advertisement

Vår värld är fylld av underbara varelser, av vilka många ännu inte har visat sig för oss. Vissa arter är faktiskt fortfarande okända, medan andra är nästan omöjliga att upptäcka. Ett exempel är det otroliga exemplar som vi ska berätta om. Vad är det för något?

via National Geographic

Advertisement
National Geographic/Facebook

National Geographic/Facebook

Naturen fortsätter att ge oss oväntade överraskningar och några av dem lämnar oss verkligen mållösa. Vissa av dem kan verka skrämmande, andra underbara, men den gemensamma faktorn är alltid densamma: de är alla mystiska och fascinerande.

I det här fallet, det som väckte de närvarandes förvåning var ett mycket sällsynt exemplar, ett som är väldigt svårt att se. Bilderna på det publicerades på webben och spreds snabbt på sociala medier, vilket fångade miljontals webbanvändares uppmärksamhet.

Advertisement

Ett väldigt sällsynt marint exemplar: vad är det för något?

Ett väldigt sällsynt marint exemplar: vad är det för något?

National Geographic/Facebook

Bilderna visar det märkliga exemplaret som flyter i vattnet vid en hamn och dess rörelser påminner om en orm. Färgen är inte en "enhetlig färg" utan har olika nyanser som sträcker sig från blått till rosa. Dess huvud liknar nästan en utomjording med en oval och hårlös form.

Ingen bland de närvarande kunde förstå vad det var, eftersom det är ett marint djur som är okänt för de flesta, mest på grund av dess otroliga sällsynthet.

Blessing your #PrideFriday with this loud and proud "rainbow" blanket octopus! These majestic mollusks can be found...

Pubblicato da Oceana Philippines su Giovedì 29 giugno 2023

Faktum är att den tillhör en mycket speciell art och den består av ett långt membran, ett slags slöja som täcker dess kropp. Den hade närmat sig hamnkanten, flytande genom vattnet, förmodligen på jakt efter näring, men faktumet att den var så nära ytan skulle kunna vara ett tecken på dålig hälsa.

Men vad kallas den och vad är den egentligen?

Här är vad den kallas och vilken art den tillhör

Här är vad den kallas och vilken art den tillhör

scienze.naturali/Instagram

Detta märkliga djur är faktiskt en bläckfisk. Exakt: den tillhör släktet tremoctopus och med stor säkerhet T.violaceus. Dess suggestiva konformation gör att den knappast syns och den skiljer sig mycket från de klassiska bläckfiskarna vi är vana att se, men i verkligheten är denna art inte så okänd. Membranet som täcker den fungerar som ett försvarsvapen, som den rullar ut i farliga situationer. Av denna anledning kallas den också för "blanket octopus" eller "filtbläckfisk". Detta blötdjur har åtta armar och tillsammans med den långa slöjan blir den ett fantastiskt naturskådespel.

Så, det är inte ett övergivet föremål i vattnet eller ett fotomontage, utan ett riktigt havsdjur, förmodligen med dålig hälsa. Men den gav verkligen en unik vision för dem som hade turen att se och filma den, och publicera videon med det extraordinära mötet på sociala medier.

Har du någonsin hört talas om detta djur?

Advertisement