Förr i tiden var det vanligt att sätta en sked i den öppna mousserande vinflaskan: här är den märkliga anledningen

av Titti Carlberg

07 Augusti 2023

Förr i tiden var det vanligt att sätta en sked i den öppna mousserande vinflaskan: här är den märkliga anledningen
Advertisement

Kännare av mousserande viner kommer kanske ihåg att det förr i tiden var en utbredd sed att stoppa en sked i öppna flaskor. Detta ä en föråldrad sed, men som vissa kanske har sett sina mor- och farföräldrar tillämpa i praktiken av en mycket specifik anledning.

Vilken? Och framför allt, var det verkligen effektivt?

via Scientific American

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Praxis och seder från det förflutna, som nu har försvunnit, berör många aspekter av livet. Men kanske är det bara ett fåtal som känner till de som rör flaskor med mousserande vin, på vilka man stoppade in en sked i öppningen.

När flaskan väl öppnats, sattes bestickets skaft i öppningen för att ersätta korken. Även om denna dryck än idag uppskattas av ett stort antal människor, har användningen av detta bestick övergetts.

Men varför använde man det?

Advertisement

Mousserande vin, perfekt att skåla med

Mousserande vin, perfekt att skåla med

Pixabay

Det mousserande vinet korkas vanligtvis upp vid speciella tillfällen, för att skåla i sällskap med familj och vänner. Men finsmakare dricker det också gärna som aperitif eller till och med under måltiderna, för att glädja gommen och smaklökarna med dess friska bubblor

Hemlandet för mousserande vin är utan tvekan Italien, medan Frankrike har rekordet i tillverkning av champagne. Denna bubbliga alkoholbaserade dryck är dessutom extremt populär i Tyskland, USA och Storbritannien, men den svenska och japanska marknaden har också börjat uppmärksamma den alltmer.

Med det sagt, låt oss upptäcka anledningen till att man förr i tiden använde en sked i flaskans öppning.

Skeden i öppnade mousserande vinflaskor: sanningen

Skeden i öppnade mousserande vinflaskor: sanningen

Hephaestos/Wikimedia commons

När man ska korka upp en flaska mousserande vin är det vanligt att att låta korken hoppa med en smäll och spruta de "flygande" bubblorna över den firandes kropp, vilket anses som ett gott omen. Men denna traditionella gest, som praktiseras än idag, kan vara farlig: i själva verket, för att undvika att träffa de närvarande med korken, är det lämpligt att vicka av den långsamt och försiktigt.

I vilket fall som helst, om vinet inte tog slut och man hade för avsikt att ställa in flaskan i kylskåpet, var det brukligt att stänga den med en sked för att undvika att bubblorna försvann och hålla det mousserande vinet kolsyrat. Dessutom, för att göra det ännu mer effektivt var det viktigt att besticket var av silver

Men tjänade detta verkligen något syfte? Var det en effektiv teknik eller bara en populär tro?

Var denna teknik verkligen effektiv?

Var denna teknik verkligen effektiv?

Curioctopus

Tydligen så var det bara en ogrundad folktroRichard Zare, kemist vid Stanford University, Kalifornien, experimenterade 1994 med skedens hypotetiska krafter på olika flaskor mousserande vin, resultatet visade ingen effekt på upprätthållandet av bubblorna och detsamma gällde för andra tester och försök utförda av andra genom tidens gång.

I slutändan verkar skeden ha liten, så gott som noll, effekt på kolsyraretentionen. Det enda sättet att förvara en öppnad flaska mousserande vin, utan att kolsyran försvinner är att "hålla det kallt och inte låta det värmas" förklarar Zare. "Det är enda hemligheten"

Koldioxiden som finns i många drycker, inklusive vatten, är mer löslig vid låga temperaturer, så kalla vätskor håller upplöst gas bättre. Vissa mousserande viner är alltså så pass mättade med koldioxid att de kan stå i kylen flera dagar utan kork.

"Om du förvarar det kallt från början, kommer det att fortsätta bubbla utan något slut." Hade du hört talas om denna sed tidigare? 

Advertisement