Många människor lägger två knappnålar under mattan framför sin ytterdörr, vet du varför?

av Titti Carlberg

01 Augusti 2023

Många människor lägger två knappnålar under mattan framför sin ytterdörr, vet du varför?
Advertisement

Vi får ofta höra talas om metoder och vanor som till en början kan verka meningslösa, men som i verkligheten har en förklaring, i de flesta fall oväntad. Varför lägger man till exempel två knappnålar under mattan framför ytterdörren.
Låt oss ta reda på det tillsammans.

Advertisement

Knappnålar under dörrmattan: varför?

Knappnålar under dörrmattan: varför?

Pexels

Det finns många människor som utför denna praxis som kan verka ganska bisarr. Faktum är att det är svårt att föreställa sig varför någon skulle vilja lägga två knappnålar under mattan framför ytterdörren.

Ändå finns det en anledning till detta, vilken inte har att göra med den vanliga användningen av nålar, som vanligtvis används till att sy och lappa trasiga tyger. Så, vad är anledningen till denna sed?

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Även om det kan verka ganska konstigt, följs många liknande metoder runt om i världen. Nålarna, som ska ligga i kors under mattan, så att de bildar ett X, ska vara av den sorten som används av sömmerskor. Deras verkliga funktion är dock för att sammanfoga två tyger som ska sys ihop. Men även om detta är deras officiella roll, används de också för andra ändamål, som att fästa pappersark till andra stöd.

Inget av detta har dock något att göra med mattan utanför ytterdörren: så låt oss se den verkliga anledningen till denna praxis.

En rituell gest kopplad till vidskepelse, men vilken?

En rituell gest kopplad till vidskepelse, men vilken?

Pixabay

Anledningen till denna sed är kopplad till en populär folktro, som dock inte har någon som helst vetenskaplig bevisning. Trots detta fortsätter många att lägga korsade knappnålar under dörrmattan.

Ritualer och vidskepelse fortsätter att överleva från generation till generation trots att världen går med stormsteg mot en alltmer teknisk framtid. Det är inte bara ett fåtal personer som brukar göra gester för att avvärja otur, och även om det inte finns några bevis på att det hjälper, skadar det dock inte att använda sig av dem.

Men vad har gömda knappnålar för "kraft"?

Knappnålar korsade under dörrmattan: den verkliga anledningen

Knappnålar korsade under dörrmattan: den verkliga anledningen

Pixabay

Denna praxis anses vara en gynnsam gest, användbar för att jaga bort otur och skydda sitt hem mot negativa energier. Många moderna kulturer fortsätter med detta, eftersom det inte kostar något utöver den faktiska effektiviteten. Den används som två amulleter som ska tjäna till att skydda hyresgästerna och främja lycka, hålla borta alla dåliga besvärjelser och obehagliga händelser.

Trots att det inte finns några bevis för att det fungerar, sätter många denna vidskepliga gest i praktiken, mycket för att de inte vill riskera något. I slutändan skadar det ju ingen och kostar ingenting.

Och du, tror du på någon vidskepelse, praktiserardu någon vidspeplig sedvänja under vissa omständigheter eller tycker du att de är helt värdelösa och saknar fundament?

 

Advertisement