Varför krossar man en flaska vin när man ska sjösätta ett fartyg? Det finns en specifik förklaring till det

av Titti Carlberg

11 Juli 2023

Varför krossar man en flaska vin när man ska sjösätta ett fartyg? Det finns en specifik förklaring till det
Advertisement

Den första resan för ett fartyg, enligt tradition, invigs av ett särskilt dop som kallas "launch", ett gott omen för fartygets första överfart, så att det ska nå hamnen som är dess destination utan några hinder. För att göra detta är det vanligt att slå sönder en flaska vin på skrovet, men hur föddes denna sed och varför?
Låt oss ta reda på det tillsammans.

via VinePair

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Sedan många århundraden tillbaka har det varit en tradition att inviga den första resan eller sjösättning för ett fartyg med att slå sönder en flaska vin mot skrovet. Men varför valde de just denna dryck?

Vin, som alla vet, kan ha olika styrka och olika färger, vara utan bubblor eller mousserande, och erhålls från en process som börjar från skörd och jäsning av druvor.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Baserat på tillverkningsprocessen och produktionen på vingården får vinet en egen arom och egenskap. Att dricka ett glas vin med vänner under måltider, utan att konsumera för mycket, har alltid varit synonymt med gemytlighet och umgänge, men varför används det som en ritual för sjösättning av fartyg?

Denna uråldriga tradition har förblivit intakt i århundraden, även om vinet med tiden har gett vika för värdefull champagne, som anses vara den aristokratiska drycken par excellens. Men vad är anledningen till denna märkliga sed?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

picryl

picryl

Denna gest av lyckönskningar, som vi alla har kunnat beundra minst en gång i livet på bio, går tillbaka till människans önskan att tillkalla sig skydd från gudarna. Ursprungligen användes dock inte denna dryck:babylonierna använde faktiskt blodet från ett djur som hade offrats.

Senare ersattes detta av rött vin, vars färg liknade det som tidigare hade använts för att locka lycka och gunst från himlen. Det var inte förrän 1891 som champagne dök upp, när Drottning Victoria av England sjösatte flottans kryssare HMS Royal Arthur. I adeln var det brukligt att kasta silverbägare i havet efter att ha druckit upp innehållet, en sed som snabbt visade sig bli för dyr.

National Museum of the U.S. Navy/Wikimedia commons

National Museum of the U.S. Navy/Wikimedia commons

Därmed ersattes vinet av den mer prestigefyllda drycken champagne för att bibehålla en hänvisning till adeln, utan att slösa på ett överdrivet sätt. Det grundläggande var, och är fortfarande, att i samma ögonblick som flaskan träffar skrovet måste den gå sönder. Förr i tiden, om detta inte hände, ansågs det vara ett dåligt tecken och fartyget fick aldrig göra sin jungfruresa. Tvärtom ansågs det vara ett utmärkt omen, en symbol på gudomlig välsignelse om flaskan gick sönder. Vissa moderna sjömän använder en flaska whiskey för att inviga sina fartyg.

Många anser att denna sed bör upprätthållas, eftersom Titanic aldrig fick något "alkoholdop" före sin enda resa... vad tycker du?

Advertisement