Under den sena medeltiden sov folket i skåp: hur gjorde de det

av Titti Carlberg

26 Januari 2024

Under den sena medeltiden sov folket i skåp: hur gjorde de det
Advertisement

Visste du att människorna under medeltiden brukade sova på bäddar inuti träskåp? Det stämmer: och vi ska här berätta varför denna vanliga praxis spred sig på den tiden.

Advertisement

Lådsängar i skåp under den sena medeltiden

Lådsängar i skåp under den sena medeltiden

MOREAU Henri/Wikimedia commons - CC BY-SA 4.0 DEED

Under medeltiden, en period mellan ungefär 500- och 1500-talet, var sedvänjor och seder på modet som vi idag kan tyckas bisarra. En av dessa handlar om den tidens sovvanor: många människor sov faktiskt inne i garderober. Även om det kan tyckas väldigt konstigt att tänka sig sova instängd i ett skåp, var det på den tiden inte alls ovanligt: men hur utvecklades denna vana och framför allt varför? Lådsängen tog fäste under den sena medeltiden, och i vissa regioner användes den ända fram till 1900-talet, särskilt i de norra delarna av Europa, där vintrarna var, och fortfarande är, särskilt kyliga. 

Dessa garderobsängar var gjorda av veden som användes för eld, de var verkligen inte en symbol för adeln utan användes endast av de fattiga samhällsklasserna. De länder där dessa smala sängar var mest utbredd var Nederländerna, Skottland, Frankrike och Storbritannien, och de skapades inuti garderober vars dörrar var stängda under natten. Vissa av dem kunde även låsas med ett hänglås eller bultar.

Advertisement

Detta är varför man sov i garderober under den sena medeltiden

Detta är varför man sov i garderober under den sena medeltiden

Wolfang Sauber/Wikimedia commons - CC BY-SA 3.0 DEED

I vissa fall var garderoben utrustad med flera våningar och hyllor att förvara olika föremål på. Men varför användes de för att sova i? Orsaken var värmen skåpet kunde erbjuda: eftersom utrymmet i garderoben var litet kunde det fånga värmen under de särskilt kalla och hårda årstiderna . Det garanterade förmodligen också ett säkrare skydd från potentiella inträden av främlingar eller vilda djur.

Naturligtvis gick det inte att sova liggande, som vi gör idag i moderna sängar: under medeltiden var de människor som sov i garderobssängar tvugna att sova sittandes med ryggen mot skåpets vägg: förvisso inte den bästa komforten, men detta gjorde det även möjligt att spara användbart utrymme, med tanke på att familjerna var stora och en vidskepelse hävdade dessutom att om man sov liggandes betydde det att man var nära slutet av sin existens.

På lantgårdar placerades dessa skåp vanligtvis i köket eller i en lada, eftersom det ofta inte fanns tillräckligt med plats för ett ordentligt sovrum. Man tror att bönder, innan de begav sig ut på jakt, placerade sina barn i dessa skåp för att ha dem i säkerhet under deras frånvaro. Bekvämlighet, för dessa människor, representerade en lyx och de var vana att göra så gott de kunde, och föredrog praktiska metoder.

När övergavs medeltidens garderobssängar?

När övergavs medeltidens garderobssängar?

Moreau.henri/Wikimedia commons - CC BY-SA 3.0 DEED

Även om den garanterade värme och gjorde det möjligt för dem att optimera utrymmet, var denna lösning inte direkt hygienisk. Även om den fortsatte att användas i stor utsträckning på landsbygden, förändrades saker och ting i storstäderna under 1800-talet, då tillkomsten av sängen, som vi känner den idag, ledde till en radikal vändpunkt, tack vare den mjuka madrassen och möjligheten att sträcka ut sig liggandes.

När garderobssängen väl arkiverades som en träkonstruktion att sova i, kom den tillbaka på modet som en förvaringsmöbel , om än bara i de mer rymliga och bekväma hemmen med många sovrum. Många hantverkare arbetade i ebenholts för att göra dessa sänggarderober, vilket gav dem utseendet av stora skåp eller byråer. 

Det sista landet som övergav dessa sängar var Skottland, där de levde kvar fram till 1900-talet. Men dålig hygien och dålig lukt ledde till att befolkningen gav upp dem och valde hälsosammare lösningar. Faktum är att madrasserna som var gjorda av löv och halm blev en behållare för skadedjur som loppor och vägglöss, som förökade sig och ledde till infektioner och sjukdomar.

Men även om det idag finns flera uppvärmningsalternativ, har garderobssängar inte helt försvunnit i norra Europa: i vissa enrumslägenheter är de fortfarande ganska populära, både av utrymmes- och integritetsskäl. Skulle du kunna tänka dig att sova i en? Hade du redan hört talas om dessa sängar?

Andra bisarra vanor under Medeltiden

Garderobssängarna var inte de enda vanorna under medeltiden som idag kan anses bisarra: tänk bara på de överdrivet spetsiga skorna som speglade social klass, definierade som "poulaines", eller användningen av fågelburar som ett tecken på elegans, fästa på ett klädesplagg. Dessutom ansågs det att en utskjuten panna var en symbol för skönhet och kvinnorna brukade raka håret vid det främre hårfästet i tron att de såg längre ut än vad de var. För att inte tala om deras matvanor: det var till exempel brukligt att tillaga svanar och innan det serverades täckte man dem med deras fjädrar.

Skulle du ha velat leva under denna historiska period?

Advertisement