Aknebehandling: forskare har avslöjat en ny metod som verkar på samma bakterier som orsakar uppkomsten

av Titti Carlberg

25 Januari 2024

Aknebehandling: forskare har avslöjat en ny metod som verkar på samma bakterier som orsakar uppkomsten
Advertisement

Oavsett om de uppstår under tonåren eller i andra skeden av livet är akne ett problem i huden som kan gå från ett enkelt irritationsmoment till ett bestående problem. Just därför har medicinsk forskning försökt hitta en definitiv lösning på problemet i åratal och tack vare hjälpen av genteknik kan de nu ha lyckats. Låt oss se hur.

Studier av aknen och bakterien som orsakar uppkomsten av den

Studier av aknen och bakterien som orsakar uppkomsten av den

Pexels

Akne är en hudsjukdom som orsakar inflammation i hårsäckarna och tillhörande talgkörtlar. Om problemet i verkligheten har en godartad utveckling, bär huden ofta spår av tidigare akne såväl som nuvarande. Av denna anledning har vissa forskare fokuserat på Cutibacterium acnes, bakterien som orsakar uppkomsten av akne, och agerat på den med genteknik. Studien publicerades därefter i Nature Biotechnology.

Tanken på att manipulera en bakteries gener för att ändra dess egenskaper är inte ny, och i fallet med Cutibacterium acnes skulle det tjäna till att minska ansamlingen av talg. Specifikt är målet att få bakterien att producera NGAL, ett protein som förhindrar produktion av talg. Hittills har Cutibacterium acnes dock visat sig vara resistent mot försök att modifiera den med genteknik.

Advertisement

En bakterie mot akne har skapats i laboratorium

En bakterie mot akne har skapats i laboratorium

Pexels

För att övervinna detta problem använde forskarna genteknik för att skapa en stam av Cutibacterium acnes som kan producera NGAL-proteinet. I praktiken skapades en bakterie i laboratoriet som omedelbart sattes in i talgcellskultur, med överraskande resultat. Faktum är att på mindre än 48 timmar minskade talgproduktionen avsevärt, ett resultat som också bekräftades av efterföljande experiment som utfördes på möss. Den nya stammen av bakterien Cutibacterium acnes visade sig vara effektiv för att minska hudinflammationen.

Framgången med experimenten på möss är i sig en stor nyhet i kampen mot akne. Det måste dock tas med försiktighet, eftersom mössens hud inte är som människans. Forskarna befinner sig därför i den första fasen av forskningen som kommer att behöva gå igenom nödvändiga kliniska studier och utvärdering av effekten på människohuden.

Inte bara bakterier, utan även ett vaccin mot akne

Inte bara bakterier, utan även ett vaccin mot akne

Pexels

Vi nämnde i inledningen att forskningen om akne involverar många olika ämnen. Och en annan forskning, den här gången från School of Medicine på University of California, San Diego, verkar bekräfta utvecklingen av ett effektivt vaccin mot hudinflammation vid akne. Även dessa experiment involverade möss och den vanliga bakterien Cutibacterium acnes, i synnerhet två av de producerade enzymerna . Den ena är relaterad till akne, den andra till frisk hud, och vacinet syftar till att motverka den försnämnda och på så sätt minska inflammationen utan att skada det friska hudmikrobiomet.

Sammanfattningsvis finns det olika möjligheter för oss att bekämpa akne. Oavsett om det är gentekniken av den ansvariga bakterien, eller det nya lovande vaccinet, kan framtiden bli ljusare än någonsin. Trots en fortarande lång resa är de första resultaten mer än lovande: vi får se om de också är effektiva.

Advertisement