En undersökning avslöjar vem bland män och kvinnor som är mest ute efter ett förhållande

av Titti Carlberg

30 Januari 2024

En undersökning avslöjar vem bland män och kvinnor som är mest ute efter ett förhållande
Advertisement

Upplevs sökandet efter en relation och singellivet på samma sätt av män och kvinnor? Vem av dem har större möjlighet att finna en partner och på vilket sätt föredrar de att lära känna varandra? Låt oss titta på resultaten av några undersökningar.

Skillnaden mellan män och kvinnor i jakten på kärlek

Skillnaden mellan män och kvinnor i jakten på kärlek

Pexels

Sökandet efter kärlek är universellt, men det upplevs inte alltid på samma sätt. Mycket beror på personliga erfarenheter och i vilket skede av livet man befinner sig, men finns det verkligen skillnader mellan män och kvinnor när det gäller denna viktiga aspekt av vår existens? Visst, i det moderna samhället har tekniken en grundläggande roll för att göra nya bekantskaper och hitta den potentiellt idealiska personen, vilket effektivt öppnar upp för många fler möjligheter till interaktion. Genom sociala nätverk kan vi komma i kontakt med många människor som vi kanske inte ens känner. I vilket fall som helst beror det på ens personliga avsikter och hur intensivt man vill uppleva en kärlekshistoria.

Enligt de senaste undersökningarna i detta avseende verkar det som att antalet män som söker en stabil relation är högre än antalet kvinnor. Tydligen finns det fler singelmän som letar efter en partner, än vad det finns singelkvinnor. 
Men inte nog med det: ju längre tid det går skulle män ha större chans att hitta en partner än sina kvinnliga motsvarigheter, som allteftersom de åldras ger upp sökandet efter den perfekta mannen. Att känna till varandras förväntningar och lära sig att röra sig i en virtuell och en icke-virtuell dejting kan vara användbart för att hantera en potentiell framtida partner på ett mer medvetet sätt. Så, hur fungerar sökandet efter en partner för män och kvinnor idag?

Advertisement

Kvinnor ger upp sökandet efter kärleken snabbare än män

Kvinnor ger upp sökandet efter kärleken snabbare än män

Pexels

VillaVibes, en holländsk byrå som organiserar resor för ensamma, intervjuade 1000 vuxna singelpersoner för att ta reda på de olika förväntningar som män och kvinnor har. Undersökningen visade att större delen av det manliga universum är ivriga att bilda familj: 34% jämfört med 26% av kvinnorna är på jakt efter ett stabilt förhållande.
Inte nog med det: enligt de uppgifter som framkommit med stigande ålder, verkar kvinnor ge upp hoppet: upp till 34 års ålder försöker mer än hälften träffa den rätte, men antalet sjunker obönhörligen mellan åldrarna 45 och 54 år, med endast 33% av singelkvinnor som fortfarande hoppas eller vill gifta sig. Andelen sjunker ytterligare till 22% mellan 55 och 64, och når 13% för de över 65 år.

Män ger däremot inte upp så lätt: mellan 45 och 54 år uppger 44% att de fortfarande söker en fast partner, och efter 65 års ålder uppskattas andelen till 23%. Men hos de yngre är saker och ting inte så: före 34 års ålder har kvinnor övertaget, med 63% aktiva i sökandet efter kärleken, jämfört med 51% av männen.

Hur mycket påverkar dejtingappar födelsen av en stabil relation

Hur mycket påverkar dejtingappar födelsen av en stabil relation

Pexels

En annan undersökning, en amerikansk, involverade 5000 singlar för att studera hur de tenderar att lära känna och dejta en person. Tydligen ledde 70% av bekantskaperna som gjordes genom dejtingappar till en stabil relation, särskilt i åldersgruppen mellan 43 0ch 58. Det verkar dock som att män är mer ivriga att förlova sig än kvinnor de träffat genom en dejtingapp, med ett gap på 11% mellan de två könen. Men det finns mer: 68% av männen verkar uppskatta dejting mer jämfört med 55% av kvinnorna.

När det gäller sättet att träffas hamnar dejtingappar på första plats, medan vi på andra plats ser det att lära känna varandra genom gemensamma vänner och sociala tillfällen som evenemang och konserter. Och till frågan om vilken roll utseende och personlighet spelar. Båda är viktiga, även om personlighet har ett större värde för majoriteten hos de intervjuade personerna, men att öppet deklarera sina känslor bör inte ske före 4-6 månaders dejting, enligt de lite äldre. De yngre anser dock att det är helt okej efter 1-3 månader.

I allmänhet tenderar människor idag att gifta sig senare och detta, enligt vissa psykologer, är inte att betrakta som negativt: i ett mer avancerat skede av livet skulle båda partner ha mer solida jobb och identieter som skulle vara användbara för att hantera paret mer effektivt, mer medvetet. 

Vad tycker du om dessa trender kring dejting och jakten efter en stabil relation?

Advertisement