Videon med roboten som förbereder kaffe har väckt förvåning: den lärde sig genom att se hur man gör

av Titti Carlberg

24 Januari 2024

Videon med roboten som förbereder kaffe har väckt förvåning: den lärde sig genom att se hur man gör
Advertisement

Det som tills nyligen bara var en fantasiframtid kommer nu, år efter år, allt närmare. Vi syftar på de enorma framsteg som sker inom robotik som tack vare en alltmer finputsad artificiell intelligens minskar avståndet till människor. Ett tydligt exempel på denna trend är presentationen av Figure 01, en android som kan förbereda kaffe genom att lära sig av sina misstag.

Advertisement

Framtidens android: mellan lärande och självkorrigering

Framtidens android: mellan lärande och självkorrigering

Figure

Presentationen av Figure 01 via en video började direkt prata om sig på internet. Handlingen kan tyckas banalt: man ser ett par händer greppa en kaffekapsel, sätter den i kaffeapparaten och trycker på knappen. Den som gjorde det är dock en android, en humanoid robot, som lärde sig hela proceduren på bara 10 timmar genom att titta på videor av människor som utför denna handling. Figure 01, roboten i videon, producerad av företaget Figure, lär sig att förbereda kaffe på två olika sätt:

  • på ena sättet lär den sig genom att se på videor med människor;
  • på det andra från självkorrigering av sina egna misstag.

Trots den uppenbara enkelheten i uppgiften, krävs en viss motorisk komplexitet och precision. Av denna anledning är det viktigt att en android vet hur man gradvis korrigerar sina misstag och tar sig an mer komplexa uppfifter. Och nej, vi menar inte att bara lyfta tunga föremål, utan om uppgifter som bara en människa kan utföra.

Advertisement

Figure 01 och betydelsen av neurala nätverk

Figure 01 och betydelsen av neurala nätverk

Figure/Youtube

Som vi sa tidigare, det som kan verka som en banal handling för oss, är inte det för en robot. Även det att förbereda kaffe i en maskin kräver koordination och precision. Av denna anledning var Figure 01 tvungen att visuellt bearbeta de handlingar som skulle utföras för att känna igen stegen och detaljerna i uppgiften. Lärande via videodata, även om det varade 10 timmar, spelade därför en grundläggande roll: det representerade det första steget i att översätta visuell input till praktisk förståelse och handling. Banalt för oss, revolutionerande för en android.

Ett liknande argument kan framföras för användningen av neurala nätverk, som har genomgått en stor utveckling under de senaste åren. Med nodfunktionen inspirerad från den mänskliga hjärnan, när de väl implementerats tillät de inte bara spridningen av generativ AI, utan också utvecklingen av humanoid robotik. Figure 01 och hans kaffe representerar den första ankomstpunkten för denna forskning, och sista startpunkten.

Framtiden för robotik: en enkel kaffe idag, och imorgon?

Framtiden för robotik: en enkel kaffe idag, och imorgon?

Figure/Youtube

Figures tillvägagånssätt i skapandet av Figure 01 utgör en revolutionerande grund för framtidens robotik. En androids inlärnings- och självkorrigerande metod går utöver att bara utföra en specifik uppgift. Faktum är att det är inte svårt att se dess potential: det är lätt att lära sig förbereda en kopp kaffe, men det finns många andra uppgifter som en robot skulle kunna "lära sig" att göra. Genom att själv rätta till sina misstag efter hand.

Robor som kan lära sig och självkorrigera sina misstag är kort sagt hörnstenen i en framtid som fortfarande är under uppbyggnad, men som närmar sig allt snabbare. Att befria maskiner från specifika uppgifter innebär större anpassning och flexibilitet, baserad på revolutionerande artificiell intelligens. Med hoppet om att denna tekniska innovation inte går över styr: det skulle i så fall inte vara första gången.

Advertisement