Hastighetsrekordet för en humanoid robot har slagits, men dess stil verkar dock väldigt bisarr

av Titti Carlberg

09 Mars 2024

Hastighetsrekordet för en humanoid robot har slagits, men dess stil verkar dock väldigt bisarr
Advertisement

Robotar kommer att spela en mycket stor roll i vardagen, mycket mer än tidigare. Detta gäller särskilt för humanoida robotar, som liknar människor i formen och blir alltmer avancerade. Nyligen slog Unitree Robotics humanoida robot hastighetsrekordet för androider. Dess stil skulle dock kunna behöva en viss förbättring.

Advertisement

Kapplöpning av humanoida robotar: en egenhet eller en konkret nödvändighet?

Kapplöpning av humanoida robotar: en egenhet eller en konkret nödvändighet?

Unitree Robotics/Youtube

Att vårt samhälle använder robotar är verkligen ingen hemlighet: dessa maskiner finns på fabriker, lager och andra arbetsplatser. Detta är robotar som vi absolut inte kan definiera humanoida: inte heller de som vi ser ganska ofta, som robothunden Spot, de känns bara igen som robotar. Eller lite mer 

Med humanoida robotar är saken annorlunda. Dessa maskiner liknar människor till utseendet och genererar därför kontrasterande reaktioner hos dem som ser dem. Å ena sidan kan viljan att designa en android verkar vara ett infall, men faktum är att det också finns konkreta behov bakom. En humanoid robot kan faktiskt förbättra den operativa effektiviteten ur både kostnads- och säkerhetssynpunkt. Dessutom avser tillverkarna att också dra nytta av samarbete mellan människa och maskin. Ur denna synvinkel är humanoida robotar nästa steg i utvecklingen av maskiner.

Advertisement

Roboten som slog hastighetsrekordet

Roboten som slog hastighetsrekordet

Unitree Robotics/Youtube

Det kinesiska företaget Unitree Robotics har utvecklat en avancerad humanoid robot, kallad H1. Uppgifterna som H1 ska utföra är olika, nu klassiska för mänskliga robotar som Atlas och Figure: att lyfta lådor, gå upp och ner för trappor, hoppa vertikalt och så vidare. Ändå har en enda funktion gjort H1 till ett av de senaste årens mest intressanta projekt.

Roboten från Unitree kan faktiskt ta sig fram med en hastighet på 3,3 meter per sekund, eller cirka 12 kilometer i timmen, vilket slår hastighetsrekordet för en android. Med ett batteri som räcker upp till 4 timmar kan H1 springa ett 10 kilometerslopp på bara 50 minuter, alltid i samma fart. Detta är en bedrift som aldrig tidigare skådats i en humanoid robot men, som framgår av videon, inte döljer en "omogen" teknik. Unitree-roboten vet hur den ska nå sin maximala fart, men den kan fortfarande behöva en del förbättringar för att kunna definieras som humanoid även vid löpning.

Är detta framtidens robot?

Är detta framtidens robot?

Unitree Robotics/Youtube

H1 liknar ännu inte en människa, det är därför en aspekt som den delar med andra humanoida robotar som för närvarande är under produktion. Trots detta gör dess förmåga att springa 12 kilometer och förmågan att utföra olika uppgifter den särskilt användbar på arbetsplatser. Nu väntar nästa uppdatering, som kan förbättra dess rörelser och göra dem mer flytande och "naturliga.

Kort sagt, de närmaste åren kommer att prata robotikens språk och ständiga innovationer inom området forskning om humanoida robotar utförs. Som framgår av fallet med H1 finns det fortfarande många steg att gå, men riktningen verkar vara den rätta. Nu har den farten i sig, så allt som saknas är en lite mer graciös teknik. Såvida det inte förblir den enda egenskapen som gör oss till människor, och dem till robotar.

Advertisement