Fragment av ett exceptionellt sällsynt mynt har hittats: det är över 2 årtusenden gammalt

av Titti Carlberg

24 Januari 2024

Fragment av ett exceptionellt sällsynt mynt har hittats: det är över 2 årtusenden gammalt
Advertisement

Forntida mynt från civilisationer som producerade dem kan överleva tusentals år: en artefakt som är över tvåtusen år gammal har hittats i Israel, och den är väldigt sällsynt. Låt oss ta reda på mer.

Advertisement

Silvermynt hittad i Judean Hills

Silvermynt hittad i Judean Hills

Israel Antiquities Authority Official Channel

Ett 2.550 år gammalt silvermynt har hittats på Judeas Hills, sydväst om Jerusalem. Det handlar om ett väldigt sällsynt föremål som härrör från den persiska perioden av det Första Templets tid, på 600- och 500-talet f.Kr.. Endast cirka sex mynt som detta har tidigare upptäckts i Israel, och det senaste fyndet fanns på en bergssluttning tillsammans med andra föremål, inklusive en kupolformad shekelstenvikt.

Det arkeologiska fyndet gjordes känt av Dr. Robert Kool, chef för Numismatic Departement of the Israel Aniquities Authority. Det uråldriga och sällsynta arvegodset, som präglades i en tid då användningen av mynt var i sin linda, ger oss mycket information "om det sätt som handel genomfördes och om den process genom vilken global handel övergick från betalning genom att väga bitar av silver till användningen av mynt" säger Kool. Fyndet är en del av en grupp mynt präglade i antikens Grekland, Cypern och Turkiet, alltså utanför Israels territorium. Först på 600- och 500-talet f. Kr. "började dessa sorters mynt dyka upp på platser i Israel.".

Advertisement

Det 2.500 år gamla myntet är delat på mitten

Det 2.500 år gamla myntet är delat på mitten

Israel Antiquities Authority Official Channel

Utgrävningarna startades i samband med Netivei Israel, ett statligt företag som sysslar med statliga transportinfrastukturprojekt. Myntet hittades av arkeologen Semyon Gendler innan vägarbetet påbörjades i Tzur Hadassah, inne i ett fyrarumshus. Arbetet påbörjades på riksväg 375 för att bygga en 8 kilometer lång tvåfilig, tvåvägsmotorväg. Huset upptäcktes under breddningen av en del av riksväg 375, som börjar i området Gush Etzion, söder om Jerusalem, korsar Judeans Hills och fortsätter mot Elladalen. Huset är cirka 2.700 år gammalt och härrör från när detta område på 700-talet f.Kr. tillhörde landsbygden i kungariket Judeen, där Jerusalem var huvudstaden.

Detta värdefulla antika föremål är delat på mitten, vilket får arkeologer att tro att, även om det präglades för att användas som pengar, användes det som en vikt i handeln, ett faktum som indikerar förändringarna i ekonomin under den historiska perioden. Även om det har hittats dussintals andra mynt i Israel, är dess härkomst fortfarande tveksam.

Även en shekelsten hittades

Även en shekelsten hittades

Israel Antiquities Authority Official Channel

När det gäller shekelstenen, som väger 11,07 gram, förklarar utgrävningscheferna Michael Mermelstein och Danny Benayoun att "den kupolformade stenvikten skulle ha använts för att väga metaller, kryddor och andra värdefulla produkter. Märket på vikten var en forntida egyptisk hieratik, förkortning för ordet shekel, och det enkla graverade strecket representerade en sikel. Detta var i själva verket en standardvikt i Juda-regionen, vilket visar att råvaror vägdes noggrant på marknaderna.".

Eli Escuisidio, chef för Israel Antiquities Authority, säger att "små mynt är en avgörande källa till information inom arkeologi... Genom ett litet föremål som ett mynt blir det möjligt att spåra mänskliga mentala processer och observera att våra ekonomiska vanor har bestått i stort sett oförändrad i tusentals år. Det är bara tekniken som har förändrats. I detta sammanhang är det intressant att överväga framtiden för arkeologisk forskning i en värld som har anammat elektronisk handel.".

Det 2.500 år gamla silvermynt vittnar om antika handelsformer

Det 2.500 år gamla silvermynt vittnar om antika handelsformer

Israel Antiquities Authority/Facebook

Detta fynd vittnar om övergången från systemet med att väga bitar av silver till att prägla mynt för att köpa varor, eftersom det var önskvärt att dela dem på mitten, det är alltså inte en följd av att det har gått mer än 2 tusen år sedan det skapades. På den tiden användes det fortfarande som en bit silver för att vägas i utbyte och handel av materiella varor, även om tillverkningen av mynt hade påbörjats. På en av de två sidorna i mitten syns det en fyrkantig stämpel: först senare präglades mer utarbetade mynt, med en stämpel i relief snarare än graverad.

Förutom myntet och shekelstenen hittades även en liten pilspets.

Platsen blev en boplats för 2.700 år sedan, under kungarna av Juda, Hiskia, Manasse, Amun och Josias regeringstider.

Upptäckten av detta antika mynt representerar en väldigt viktig informationskälla om vårt förflutnas handelsformer i olika delar av världen: efter tusentals år verkar det inte ha förändrats alltför mycket.

Advertisement