Historien om häxor och deras kvastar: detta är varför vi aldrig ser dem utan sina kvastar

av Titti Carlberg

24 Januari 2024

Historien om häxor och deras kvastar: detta är varför vi aldrig ser dem utan sina kvastar
Advertisement

Om du tänker på en häxa vilken bild dyker då upp i ditt sinne? Med all sannolikhet en bitter gammal gumma med en spetsig hatt som rider på en kvast. Men varför är denna uråldriga figur representerad på detta exakta sätt?

Advertisement

De första avbildningar av häxor som flyger på kvastar

De första avbildningar av häxor som flyger på kvastar

Freepik

I vår kollektiva fantasi har häxan ett specifikt utseende: en krokig näsa, klädd i svart, med en lång spetsig hatt på huvudet och ridandes på en kvast. Den som bestämmer sig för att välja denna utklädnad under Halloween kan inte ge upp något av dessa föremål, som i den populära tron är starkt kopplade till denna figur. Men varför är en av de väsentliga "accessoarerna" för häxor kvasten? Vad har detta hushållsföremål att göra med trolldrycker, filter och ritualer?

Ursprunget för både häxor och kvastar är väldigt gammalt: även om de inte använde identiska verktyg som de moderna, brukade människor sopa i sina hem även i det förgångna med långa tunna pinnar och naturliga fibrer.

Termen "kvast" härrör från busken som utnyttjades för att skapa dessa uråldriga verktyg och var från början förknippad med den hushållsroll som hörde till kvinnorna. Det var dock inte det kvinnliga könet som invigde historien om att flyga ridandes på en kvast: faktum är att den första var en fransk präst, Guillaume Edelin, som ställdes inför rätta 1453 för häxkonst efter att han erkänt att han hade ridit på en kvast. Hans avslöjande var dock ingen överraskning: de första illustrationerna som föreställer häxor ridandes på kvastar går tillbaka två år tidigare, till 1451, i poeten Martin Le Franc Le Champion des Dames manuskript.

Advertisement

Häxor på kvast, från fertilitet till trans

Häxor på kvast, från fertilitet till trans

Pexels

Men varför flög häxorna på en kvast? Vad är det som symboliserar denna handling?

Enligt antropologen Robin Skelton kan det gå tillbaka till en ritual av hedniskt ursprung för att främja fertilitet, när bönder dansade med högafflar och stolpar under fullmånen för att framkalla en bra skörd. Denna sed överfördes sedan till häxor och vanliga legender enligt vilka de under natten reste på dessa "fordon" för att ta sig till sabbater. När männen såg kvinnor utföra denna praxis för att uppnå fertilitet trodde de att kvinnorna var demoniska varelser och började förfölja dem.

Inte nog med det: enligt vissa representerade kvastskaftet det perfekta verktyget för att strö trolldrycker på det som gjorde att de kunde "flyga" och försätta sig i en sorts trans. Under medeltiden var det en vanlig uppfattning att häxor förberedde salvor med hjälp av växter som innehöll hallucinogena ämnen, inklusive bolmört, mandrake, nightshade och spikklubba, men att de föredrog att absorbera dem genom hudkontakt snarare än att få i sig dem, för att på så sätt avvärja gastrointestinala problem.

Naturligtvis frodades häxjakter på den tiden, men det är inte möjligt att säga med säkerhet om dessa teorier var verkliga resultat eller bara fördomar. I vilket fall som helst, bilden av häxor ridandes på en kvast fortsatte att slå rot och blev alltmer utbredd från 1600-talet och framåt, hand i hand med kvinnors koppling till hushållsuppgifterna av detta redskap. Även om glöden mot häxor har avtagit sedan 1700-talet, lever denna universella representation fortfarande kvar.

Häxkvastens roll i trollkonster

Häxkvastens roll i trollkonster

Pexels

Oavsett verkliga eller upplevda motiv till varför häxor använde kvastar för att härleda effekterna av naturliga psykoaktiva ämnen, hur användes de i trollkonster? De användes säkerligen som en del av deras ritualer för att till exempel skapa magiska skyddscirklar, i vars mitt riten utfördes, vilket effektivt skapade ett avskiljt område mot utsidan. Konsten att "flyga" på en kvast symboliserade förmågan att överskrida medvetandet för att ansluta till en andlig dimension och var samtidigt ett redskap som indikerade kvinnlig styrka i trollkonst.

Dessutom, eftersom kvasten, till sin natur, skapades i syfte att få bort smuts från golv, hade den för häxor den symboliska nyttan att rena miljön från negativa energier innan de påbörjade en ritual. Den användes som ett trollspö, viftandes i luften både för att avvärja dessa energier och för att stabilisera en kontakt med naturens element, som själva kvasten bestod av. I vissa fall kunde de representera en riktig "maktspira": kvasten ansågs vara en symbol för auktoritet och den som ägde en kunde fastställa genomförandet av en magisk praxis och ge instruktioner till resten av de närvarande.

Kort sagt, kvastar är naturligt kopplade till figurer som häxor som, även om det har gått flera århundraden sedan de förföljdes, aldrig kommer att skiljas från denna viscerala och väsentliga bild, åtminstone inte i den kollektiva fantasin.

Advertisement