En ny upptäckt revolutionerar vattnets historia på månen, tack vare studien av en gammal meteorit

av Titti Carlberg

23 Januari 2024

En ny upptäckt revolutionerar vattnets historia på månen, tack vare studien av en gammal meteorit
Advertisement

Hur mycket vet vi egentligen om månen? Även om dess miljö definieras som torr och karg, är förekomsten av vatten i dess förflutna en aspekt som fortfarande behövs klargöras och som en nu upptäckt äntligen har löst.

Det har hittats apatite i en meteorit från månen: den innehåller vatten

Det har hittats apatite i en meteorit från månen: den innehåller vatten

Tara Hayden

Skräpet som kommer från rymden kan berätta mycket om dess ursprung och om varifrån det kommer: i det här fallet ska vi prata om månen och den exceptionella upptäckt som kosmokemisten och post-doktoranden Tara Hayden gjorde: hon rekonstruerade historien om vatten på månen, vår torra satellit. Under sin doktorsexamen på Open University i England, analyserade Hayden en meteorit från vår satellit när hon upptäckte apatit, ett mineral som innehåller vatten. Fram till denna tidpunkt hade apatit aldrig hittats i något prov som tillhört månens skorpa.

Detta kastade ett nytt ljus över månens historia: enligt resultaten som framkom kan det ha funnits mer vatten i satellitens skorpa än vad man tidigare har trott. Planetgeologen Gordon Osinski, Haydens kollega från Western Universitys geovetenskapliga avdelning säger:

"Upptäckten av apatit i månens urskorpa är otroligt spännande, eftersom vi nu äntligen kan börja rekonstruera denna fas som är okänd om månens historia".

Advertisement

Det fanns mer vatten i månens tidiga skorpa än vad vi har trott

Det fanns mer vatten i månens tidiga skorpa än vad vi har trott

nature astronomy

De meteoriter som fördes till Jorden av Apollo-uppdraget visade sig vara "fattiga-flyktiga", vilket fick forskare att tro att månen är helt karg. Denna nya upptäckt omkullkastar dock föreställningen om den första fasen av satellitens liv, som går tillbaka till för cirka 4,5 miljarder år sedan. 

Faktum är att apatit finns i nästan alla månstenar, det saknas bara i två: glaspärlor, vars stora mängd vatten och järnhaltiga anortositer upptäcktes år 2008 av Alberto Saal. De senare går dock tillbaka till månens första livcykel och bildades av havet Lunar Magma: meteoriten som studerats av Hayden är just en av dem.

Att upptäcka detta mineral i en sten som går tillbaka till detta månskede gör det för första gången möjligt att studera den första perioden av vår satellit och dess efterföljande evolution. Haydens handledare Mahesh Anand säger att "att upptäcka vatten som bildades för cirka 4,5 miljarder år sedan är viktigt för att förbättra vår förståelse av vattnets ursprung i solsystemet.". Denna upptäckt kommer i en otrolig tajming, eftersom 2024 inkluderar några månuppdrag specifikt på jakt efter vatten på månen: VIPER, den första månroboten, är i startläge för att upptäcka närvaron av is på månens sydpol, (i detta avseende ger NASA dig möjligheten att skicka ditt namn till månen senast den 15 Mars). Även om regoliten är torr, vet vi i själva verket alldeles för lite om vatten i det förflutna på vår satellit.

Kommande Artemis-uppdrag kommer att samla in nya prover av månen

Kommande Artemis-uppdrag kommer att samla in nya prover av månen

Pixabay

Följande kommer NASAs Artemis II-övervakningsuppdrag att skicka fyra astronauter passera satelliten i september 2025, följt av Artemis III-uppdraget med ny landning av människor på månen ett drygt halvsekel efter den förra. Förekomsten av apatit, som är det vanligaste fosfatet, i det gamla stenprovet från månen avslöjar därför att urskorpan innehöll mer vatten än man trott.

"Vi fann att månens urskorpa var rikare på vatten än vi trodde, och den är flyktig" förklarar Hayden. "Stabila isotoper avslöjar en ännu mer komplex historia än vi kände till tidigare. När nästa fas av månutforskning börjar är jag angelägen om att se vad vi lär oss från månens bortre sida.".

Kunskapen om vattnets historia på månen från Apollo-proverna är begränsad till 5% av hela månens yta. "Jag hade verkligen tur att meteoriten inte bara kom från månen utan överraskande nog hade en kemi som är så viktig för vår förståelse av månens mineraler som innehåller vatten. Tills vi får fler prover från det kommande Artemis-uppdraget är de enda vi har meteoriter från ytan.".

Allt som återstår nu är att vänta på nästa månuppdrag, som kommer att samla in värdefull ny information om vattnets historia på vår mystiska måne.

Advertisement