6 kundbeteenden som frisörer inte står ut med

av Titti Carlberg

29 September 2023

6 kundbeteenden som frisörer inte står ut med
Advertisement

Att få håret gjort är en typ av ritual, ett ögonblick att ägna sig helt och hållet åt sig själv med en skönhetsbehandling. Om resultatet blir tillfredsställande förbättrar det också humöret, men ibland kan detsamma inte sägas om frisörer som i vissa fall drar en djup suck av lättnad när arbetet är klart. Varför?

Låt oss se några kundbeteenden som de tycker är direkt irriterande!

via Metro

Advertisement

Kundbeteenden som frisörer inte står ut med: vilka handlar det om?

Upplevelsen i frisörsalongen är inte alltid den bästa och var och en av oss har i minnet något särskilt missöde: "topparna" som blev ett för kort klipp, en olämplig färg, en fruktansvärd föning eller en oönskad behandling som kostade mer än förväntat. Kort sagt, det är inte alltid vi lämnar frisören med känslan av den tillfredsställelse vi skulle ha velat haft och att hitta det hårproffs som kan göra oss nöjda på en gång kan vara en riktig bedrift!

Men även frisörer upplever ibland obehagliga situationer och vissa kunders attityder anses verkligen outhärdliga. Om det för "gästerna" är ett ögonblick av avkoppling och välbefinnande att bli omhändertagna och få sitt utseende omskött, kan det vara riktigt stressmoment för ett proffs att tillfredsställa dem.

Låt oss se några avgjort irriterande kundbeteenden.

Advertisement

1. Uttrycker inga åsikter

1. Uttrycker inga åsikter

Pexels

När arbetet är klart vill varje frisör höra din åsikt om resultatet. Naturligtvis blir frisören glad över att se dig nöjd, men är också beredd att välkomna ditt missnöje om det inte blev bra. En frisörs mål är att få dig att lämna salongen helt nöjd och så länge du fortfarande är "under hennes/hans händer" kan hon/han rätta till misstagen och fixa ditt hår som du vill ha det. Detta är definitivt att föredra framför att du går därifrån utan att säga ett ord, bara för att aldrig mer sätta din fot på den salongen eller, ännu värre, avråda dina vänner och bekanta  från att gå dit! Så när du ser slutresultatet i spegeln, var inte tyst: ge din feedback på ett så uppriktigt, tydligt och artigt sätt som möjligt. Frisören kommer att bli tacksam!

Dessutom kommer uppriktig kommunikation göra det lättare för henne/honom att förstå bättre hur du vill ha håret och tillfredsställa dig nästa gång, om det blir en nästa gång.

2. Att inte vara punktlig

2. Att inte vara punktlig

Pexels

Visst kan det hända att man är sen på grund av en oväntad händelse, men i dessa fall hör det till god uppfostran att meddela frisören. Agendan på en frisörsalong är minutiöst organiserad på ett sådant sätt att den tillfredsställer alla kunder och respekt för andras arbete är grundläggande. Naturligtvis, om du skulle dyka upp en halvtimme eller mer efter avtalad tid och utan att be om ursäkt för din bristande punktlighet, kommer du inte att väcka någon sympati!

3. Att inte vara tydlig med hur du vill ha håret

3. Att inte vara tydlig med hur du vill ha håret

Pexels

Vissa kunder är inte tydliga med hur de vill ha håret och de lägger sitt fulla förtroende i frisörens händer, eller de snarare förväntar sig att hon/han ska kunna förverkliga dina önskemål utan att känna till dem, vilka tydligen inte du heller känner till. Andra vet dock mycket väl hur de vill ha sitt hår, men kan inte förklara det på ett tydligt sätt vilket skapar förvirring hos frisören!

Istället för att beskriva med gester och ord hur du vill ha det, med risk att gå hem besviken, leta efter en bild på internet eller på sociala medier att visa för din frisör: det blir lättare för er båda att förstå varandra och skapa en skräddarsydd look för dig.

4. Hindra arbetet

4. Hindra arbetet

Pexels

Att gå till frisören är som sagt en stunds avkoppling, men det betyder inte att vi kan bete oss hur som helst, utan att ta hänsyn till vem som jobbar för oss. Detta inkluderar vissa beteenden som kan verka normala och spontana för oss, men som kan vara irriterande utan att vi inser det. Det går bra att småprata med din betrodda frisör och berätta om saker som har hänt sedan sist, men utan att överdriva: förutom att störa andra kunder riskerar du att distrahera arbetet.

Det finns tillfällen, såsom hårklippningar, som kräver särskild uppmärksamhet och det bästa är att sitta tyst om du vill få ett bra resultat utan några fel. Till och med att röra sig oroligt i stolen under de grundläggande momenten, prata i mobiltelefonen eller hålla på att pilla på håret medan det görs i ordning är allt annat än trevligt!

Advertisement

5. Kräva att få som du vill

5. Kräva att få som du vill

Pexels

Tänk alltid på att din frisör säkerligen har mer erfarenhet än dig när det handlar om hår och att ta hänsyn till deras synvinkel är en mycket klok inställning. Därför, om hon/han förklarar för dig att som du vill ha det inte rekommenderas och att det riskerar att förstöra ditt hår, är det bästa att du lyssnar. Om du trots det får som du vill, klaga inte på reultatet! Om du har mörkbrunt hår kan du inte bli platinablond på en sittning utan att offra ditt hårs hälsa. Du blev varnad!

6. Slappna av... för mycket!

6. Slappna av... för mycket!

Pexels

Vi förstår helt och fullt: att sitta i en superbekväm fåtölj och vila huvudet på tvättstället är så pass avkopplande att du frestas att drömma dig bort. Om du känner för att ta en tupplur medan det varma vattnet rinner genom håret och frisören försiktigt masserar ditt huvud, ansträng dig för att hålla dig vaken. Föreställ dig hennes/hans obehag över att se att du har somnat och måste väcka dig för att ge plats åt nästa kund!

Kort sagt, om du tycker att det är en bedrift att få frisyren du drömmer om, nu vet du att din frisörs liv inte är som en promenad i parken! Båda rollerna ska fungera bra tillsammns för att uppnå ett tillfredsställande resultat.

Advertisement

Och vad avskyr istället kunderna hos frisören?

Och vad avskyr istället kunderna hos frisören?

Pexels

Men vad hatar kunderna hos frisören?

  • På första plats finns utan tvekan den överdrivna användningen av saxen: du ber om att endast två centimeter ska klippas men på något magiskt sätt försvinner tio. Hemskt!
  • Insisterande på försäljning eller användning av dyra produkter: oavsett om de bara rekommenderas eller riktigt "påträngande" insisterande, att behöva förklara att din budget är begränsad kan vara riktigt irriterande.
  • Fördomar mot dina personliga rutiner: du erkände för din frisör att du använder stormarknadsprodukter eller gör-det-själv-blekning? Detta ger i många fall en rejäl tillsägelse, följt av en långdragen förklaring till varför man inte ska göra så. Men ska man inte vara uppriktig utan att riskera att bli fördömd?
  • "Jag fixar det": du fruktar den frasen, och efter att du har uttryckt dina önskemål hör du just det svaret. Känslan är att man får en olycklig dom och du sluter ögonen för att inte se det du fruktar kommer att visa sig vara en katastrof.
  • Okänd varsamhet: en annan sak som kunder inte kan stå ut med är när frisören drar i håret. Visst det är bråttom och koncentrationen är på topp, men kammen ska användas för att varsamt reda ut håret utan att slita i det!

Vad avskyr du hos frisören?

Advertisement