Hon duschar och tvättar håret bara var tredje vecka: "jag är lat och bryr mig inte"

av Titti Carlberg

11 April 2023

Hon duschar och tvättar håret bara var tredje vecka: "jag är lat och bryr mig inte"
Advertisement

Den brittiska tv-stjärnan Stacey Solomon skapade rubriker efter att hon på sociala medier delade sin glädje över att lyckats tvätta sitt hår tre veckor efter dotterns födelse, men hon är inte den enda som delar liknande avslöjanden. Faktum är att på sociala medier kan man ofta stöta på mer eller mindre kända ansikten som utan att skämmas förklarar att de tvättar sitt hår bara en eller två gånger i månaden.

Det är känt att om man tvättar håret för ofta leder det till motsatt effekt mot den man önskar: i själva verket tenderar hårbotten att producera mer talg för att skydda sig mot schampot, vilket resulterar i att håret ser smutsigare ut. Det är också sant att smog, damm och svett lätt samlas i vårt hår, vilket tvingar oss att tvätta det regelbundet om vi inte vill att det ska se vanskött ut och lukta obehagligt.

Så vad är den optimala frekvensen? Vissa säger att det är en gång i månaden, som kvinnan vi berättar om i vår artikel.

via Headtopics

Advertisement
Clare Sandiford/Facebook

Clare Sandiford/Facebook

Clare Sandiford, är en femtiotvåårig kvinna som kommer från Formby, Storbritannien, som avslöjar att hon bara tvättar sitt hår var tredje vecka och att hon på detta har sparat mycket pengar, men att hon med detta tyvärr skämmer ut sin tonårsdotter.
"Förr tvättade jag alltid håret varannan dag, eftersom det är normen, jag stod inte ut med att någon dömde mitt hår" säger hon. "När jag började få problem med nacken, blev jag övertygad om att det var på grund av att jag tvättade, torkade och stylade håret för ofta, det var helt enkelt för ansträngande" tillägger hon.

Till en början hade kvinnan varit orolig för sitt hårs tillstånd och andra människors eventuella dömande, så hon satte upp håret i en svans när hon gick ut. Men sakta men säkert blev hon allt latare, tills hon, utan att inse det, gick så långt att hon inte hade tvättat håret på 3 veckor.

Advertisement
Clare Sandiford/Facebook

Clare Sandiford/Facebook

Med tanke på att hon arbetar hemifrån är Clare inte rädd för att någon ska lägga märke till hennes hår under arbetstid och efter en första anpassningsperiod insåg hon att det inte gjorde henne något att bli dömd när hon är i snabbköpet för att handla. Vidare, efter de första 3 månaderna anpassade sig Clares hår till den nya kuren, vilket avsevärt minskade produktionen av talg och började växa tjockt, glansigt och vackert.

"Till och med min dotter ser hur vackert mitt hår är" säger Clare och tillägger att dottern är obehagligt överraskad och generad över att mamman tvättar håret så sällan.. 
men kvinnan fortsätter sin väg med huvudet högt och säger att hon tack vare denna vana bara köper en flaska schampo om året, med avsevärda besperingar, även på vattenräkningen.
"Mitt råd är att inte döma innan du har provat" säger hon stolt. "Min vana började av lathet, men mitt hår har aldrig varit vackrare".

Vi är glada för hennes skull, över att hon har funnit den rätta balansen, men själva föredrar vi att tvätta vårt hår oftare.

Advertisement