Vad är dessa två fördjupningar i nedre delen av ryggen? Få personer vet svaret

Titti Carlberg

05 Juli 2023

Vad är dessa två fördjupningar i nedre delen av ryggen? Få personer vet svaret
Advertisement

Du vet de där små fördjupningarna på nedre delen av ryggen som en del människor har? Du har säkert sett dem, även om det inte är en vanlig egenskap och inte alla har dem. Dessa egenskaper har ett exakt namn, som härrör från den romerska skönhetsgudinnan: de kallas Venusgropar, ett namn som säger mycket om dem.

Men vad är de och varför har inte alla människor dem? Låt oss ta reda på det tillsammans.

via Healthline

Advertisement
Gustave Courbet, The Bathers - Wikimedia commons

Gustave Courbet, The Bathers - Wikimedia commons

Det officiella namnet är fossae lumbales lateralis, eller "laterala ländryggsfördjupningar", men kallas vanligtvis för Venusgropar, ett informellt men allmänt erkänt och accepterat namn inom det medicinska området. Det handlar om små, symmetriska fördjupningar i nedre delen av ryggen, placerade ovanför leden där bäckenet möter ryggraden, nära skinkorna.

Deras bildning beror på ett litet ligament som förbinder den övre höftbensryggraden, eller den yttre kanten av höftbenet med huden. Namnet är inspirerat av Venus, skönhetens gudinna, på grund av det faktum att de allmänt anses vara en mycket attraktiv fysisk egenskap. Gudinnan själv avbildades med dem och tack vare henne, erövrade de ryktet om "skönhetens ofullkomlighet".

Advertisement
Steven Dominguez/Flickr

Steven Dominguez/Flickr

Som med alla "sällsynta" saker förvärvar de charm och potential, samt lockar till sig avundsjuka hos de som inte har dem, tänk bara på att många betalar avsevärda summor för att få dem. Men finns det något sätt att få dem utan att tillgripa kirurgi?

Venusgropar är vanligare hos kvinnor än hos män, och anses vara ett kännetecken för skönhet och sensualitet. Men de kan finnas på manliga ryggar, i det fallet kallas de "Apollos gropar".

pixabay

pixabay

Tyvärr finns det inga riktade övningar för att få dem att dyka upp efter konstant träning, av den anledningen att det inte finns några muskler i detta område av kroppen att tona. Men om du har dem, genom att gå ner i vikt, om du är  överviktig, kan du skulptera och forma kroppen med träning, kan de bli mer framträdande, tydliga och accentuerade.

Rodrigo Paredes/Wikimedia commons

Rodrigo Paredes/Wikimedia commons

Dessa speciella fördjupningar verkar faktiskt ha ett genetiskt ursprung: även om det fortfarande inte finns några konkreta och definitiva bevis på detta. Då undersökningarna som utförs på detta fenomen inte är många antar forskare att det är en ärftlig egenskap, även om de inblandade och ansvariga generna inte har identifierats.

Har du de eftertraktade venusgroparna eller skulle du vilja ha dem? Känner du någon med denna speciella egenskap?

Advertisement