Avskyr du att höra din inspelade röst? Detta är varför du låter annorlunda i röstmeddelandet

Titti Carlberg

23 Juli 2023

Avskyr du att höra din inspelade röst? Detta är varför du låter annorlunda i röstmeddelandet
Advertisement

Alla människor ställer dagligen olika frågor, för vissa finns det ett svar, medan det för andra kan bli ganska komplicerat att finna en lösning. Förr, om du undrade över något, var det mer komplicerat att finna svaret, du var tvungen att söka efter det i ett uppslagsverk, men det var inte alla som hade ett. Av denna anledning blev det növändigt att gå till biblioteket eller att ständigt förbli i tvivel.

Den tekniska utvecklingen, skapandet av datorer och sökmotorer har gjort det möjligt att skingra alla tvivel som dyker upp i ens sinne. Googla bara på din fråga så får du svaret inom ett par ögonblick.

via The Conversation

Advertisement
Pexels

Pexels

Det är dock inte alla som har tid att göra en utredning på en gång, så av den anledningen förblir ofta många frågor olösta. En fråga som många undrar över är varför man inte kan känna igen sin egen röst. Tack vare tekniken är det nu mycket lättare att förstå anledningen.

När vi pratar är rösten vi hör väldigt annorlunda mot hur andra hör den, men något som är vanligare är att vi inte känner igen vår egen röst när vi hör den via en inspelning. Vi gillar väldigt ofta inte den ton vi hör, vilket är kopplat till specifika anledningar, både fysiska och psykiska.

Advertisement
Flickr

Flickr

När vi hör ljudet av vår röst medan vi pratar, uppfattar hjärnan den på ett annat sätt mot när den är inspelad. Faktum är att när man pratar skickas tonen till hjärnan både externt tack vare luftens överföring, och internt, tack vare benens resonans. Det senare spelar en grundläggande roll, när vi lyssnar på ljudet, verkar vår röst, för oss, sakna låga frekvenser, vilka tenderar att försvinna under luftburen överföring. Därför låter vår röst "konstig" för oss, mer annorlunda än vad vi förväntar oss. I detta ögonblick spelar psyket in.

Pexels

Pexels

Den psykologiska aspekten spelar en stor roll i detta ögonblick, kopplad till en effekt av främlingsskap, genom att lyssna på vår röst känner vi inte igen den, av de skäl som förklarats ovan, och av denna anledning uppstår en känsla av irritation inom oss.

"Tonläget låter högre än vad vi tror - förklarar Silke Paulmann, psykolog vid University of Essex - vår röst representerar vår identitet och när vi lyssnar på oss själva tycker vi att vi inte riktigt är de vi tror att vi är".

Detta är varför många människor är ovilliga att använda röstmeddelande: de avskyr hur deras röst låter vid inspelning! Nu när du vet varför kan du göra en ansträngning för att ignorera hur din röst låter. Det viktiga är ju att meddelandet levereras högt och tydligt till mottagaren. Röstmeddelandet är ett mycket användbart verktyg när du inte har möjlighet att skriva eller när du vill komma mer i kontakt med en samtalspartner än vad du gör med textmeddelanden. Så, sätt igång med att skicka röstmeddelanden, det har ingen betydelse om du tycker att din röst är fin eller ful!

Advertisement