En planet lika stor som Jorden och inte långt ifrån oss har upptäckts: den finns i en beboelig zon

av Titti Carlberg

31 Maj 2024

Advertisement

Sökandet efter nya planeter utanför vårt solsystem fortsätter oavbrutet och en ny upptäckt skulle kunna göra ett av mänsklighetens mest ambitiösa mål möjligt. Låt oss ta reda på mer.

Advertisement

NASA har upptäckt en potentiell beboelig planet

Konstnärlig representation av exoplaneten Gliese 12 b som kretsar kring en kall röd dvärgstjärna

NASA/JPL-Caltech/R. Hurt (Caltech-IPAC)/Wikimedia commons - Public domain

Ett av forskarnas största mål är att kunna upptäcka existensen av en beboelig planet inte alltför långt från Jorden, som skulle kunna vara värd för mänskligheten om det skulle behövas. Kontinuerlig forskning har inte lett till uppnåendet av detta mål, åtminstone inte hittills: NASA:s rymdteleskop TESS har identifierat en planet med dimensioner som liknar Jordens och inte särskilt långt från oss.

Exoplaneten som ligger utanför vårt solsystem fångade forskarnas intresse för att vara potentiellt beboeliga. Namnet som valts för denna värld, som kretsar kring en liten kall röd dvärgstjärna cirka 40 ljusår från Jorden i stjärnbilden fiskarna, är Gliese 12 b. Dess bredd är ungefär 1,1 gånger från vår planet, vilket betyder att dess dimensioner liknar vår planets, men också Venus, vår obeboeliga "tvilling".

Advertisement

Gliese 12 b ligger 40 ljusår från Jorden: är den beboelig?

Jorden och exoplaneten Gliese 12 b

NASA Scientific Visualization Studio

Gliese 12 b ligger väldigt nära sin röda dvärgstjärna, som är ungefär en fjärdedel av solens storlek och betydligt kallare, och dess fullständiga omloppsbana varar bara 12,8 dagar jämfört med Jordens. Trots det nära avståndet, lika med 7 % av vägen mellan Jorden och solen är exoplaneten belägen i ett område som anses beboeligt med tanke på stjärnans kyla. Området anses levande i ett solsystem definieras som "Guldlock-zonen" och den upptar det område runt en stjärna som har en temperatur som är lämplig för bildandet av flytande vatten, väsentligt för livets utveckling.

De två NASA-teamen som är involverade i upptäckten har dock ännu inte lyckats fastställa om planeten har en atmosfär och därför kan vara beboelig. Larissa Palethorpe från University of College i London, medförfattare till forskningen med Shisir Dholakia från University of Southern Queensland, säger:

"Det mest intressanta är att det här är en väldigt nära planet. Antingen ligger den i en beboelig zon eller just vid gränsen, så den kan vara beboelig".

Temperaturen på Gliese 12b: har det en atmosfär?

Exoplanet Gliese 12 b 40 ljusår från Jorden

NASA SVS

TESS lyckades upptäcka Gliese 12 b när den passerade sin röda dvärgstjärna, vilket orsakade lätta fall i ljuset som fångades av teleskopet.

"Att finna att den är så lik Jorden i storlek var en trevlig överraskning, men det viktiga var att veta när det gäller beboelighet kan den likna något mellan Jorden och Venus, vilket jag tycker är väldigt spännande" tillade Palethorpe.

Exoplanetens yttertemperatur beräknas vara runt 42°, mycket kallare än Venus som når 464°.

Men om både Jorden och Venus är i den beboeliga zonen i vårt solsystem, varför är Jorden beboelig men inte vår "tvilling"? Upptäckten och studien av Gliese 12 b skulle kunna hjälpa oss att hitta ett svar på det, samt "lära oss mycket om hur vårt solsystem utvecklades"

Nästa steg blir därför att kontrollera om planeten har en atmosfär, även om forskare förutspår att den kan vara ganska tunn: goda nyheter, med tanke på att täta atmosfärer inte är lämpliga att bo i. 
"Den kanske inte har någon atmosfär, vilket inte skulle vara bra för beboelighet, eller så kan den ha en tunn atmosfär, liknande Jordens".

Advertisement