En drönare har gjort en otrolig upptäckt som går tillbaka 7000 år: videon från ögonblicket av upptäckten

av Titti Carlberg

02 Juli 2023

En drönare har gjort en otrolig upptäckt som går tillbaka 7000 år: videon från ögonblicket av upptäckten
Advertisement

Historiska artefakter är mycket värdefulla, de kan berätta mycket om de som fanns före oss och avslöja riktigt värdefull information. Från föremål som hittats i arkeologiska utgrävningar, till de underjordiska städerna, till artefakterna som hittats, till verktygen från olika epoker, upp till de första konstnärliga formerna, varje upptäckt representerar ett ovärderligt stycke historia.

Mycket har samlats in, men mycket mer återstår att upptäcka. För att lyckas behöver människan dock hjälp av teknik som gör att hon kan nå platser som är otillgängliga eller särskilt svårbesökta. Detta är fallet med den otroliga upptäckten som ägde rum tack vare en drönare i Alicantebergen. Låt oss se vad det är.

via IFL Science

Advertisement
Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

Den otroliga upptäckten skedde tack vare användningen av en drönare, en enhet som fotograferar och filmar områden som ligger på mycket hög höjd eller på svårnådda platser. De forskare som hade bergen i Alicante, Spanien, som studieobjekt för att söka efter arkeologiska skatter, rörde sig till fots på ojämna stigar, tills de kom på denna enklare och effektivare lösning.

Tack vare användningen av drönaren lyckades de hitta något som annars skulle ha varit svårt att hitta. Under forskningsprojektet "Rock Art and Cultural Landscapes in the Alicante Mountains" fick man ta itu med riskfyllda situationer, genom snårskog och svår terräng.

Advertisement
IFLScience/Youtube screenshot

IFLScience/Youtube screenshot

Deras mål var att finna förhistorisk hällkonst, gömd någonstans i bergen. Forskaren Francisco Javier Molina Hernan Hernández, en expert på att styra drönare, fick efter olika rapporter idén att använda detta innovativa verktyg för att slutföra uppdraget.

Så när de utforskade området från ovan, undersöktes 18 grottor, varav två visade sig innehålla underbara överraskningar, komplett med spekulära bilder.

 IFLScience/Youtube

IFLScience/Youtube

Faktum är att det inuti grottorna fanns gömda stenar som går tillbaka 7000 år, vilket framgår av bilderna som tagits av drönaren. Utan den senares hjälp hade forskarna förmodligen aldrig kunnat göra denna fantastiska upptäckt.
Även om bilderna är digitala och inte ger samma känsla som när man ser dem direkt, har exceptionella resultat uppnåtts genom att använda grafiska verktyg, man kan se målningar av bågskyttar, olika figurer, getter och rådjur, allt med otroliga detaljer.

IFLScience/Youtube

"Det finns många otillgängliga områden uppe i Alicantes berg" förklarade Molina. "Att använda en drönare för att fotografeta bergsväggar är en särskilt snabb metod och denna upptäckt innebär att det kan finnas många fler förhistoriska hällristningar att upptäcka." 
För att göra detta måste teamet skaffa en speciell tillåtelse för fotografering av drönare, men vi är säkra på att de kommer att ge oss fler bilder som är värda att ses och beundras.

Advertisement