Han skapade ett helt fiktivt liv med artificiell intelligens: "Det ser verkligt ut"

av Titti Carlberg

26 December 2022

Han skapade ett helt fiktivt liv med artificiell intelligens: "Det ser verkligt ut"
Advertisement

Med virtuell och artificiell intelligens blir gränsen mellan verklighet och fiction alltmer suddig, men inte bara: om det innan särskiljandet av de två dimensionerna var enkelt och omedelbart, börjar det nu bli svårt att kunna känna igen skillnaden. Faktum är att tekniken och dess utveckling gör det möjligt att imitera människor, scenarier och sammanhang på ett så verkligt sätt att observatörerna förvirras.

Men är det ens möjligt att skapa konstgjort liv, helt baserat på fiction? Tydligen så kan man det, enligt den här regissören som vågade sig på detta under en hel månads tid.

via 20 minutes

Advertisement
 kylevorbach/Youtube screenshot

kylevorbach/Youtube screenshot

Kyle Vorbach, regissör och manusförfattare, låtsades leva ett liv som inte existerar under 30 dagar, men det var ingen som förstod det. Faktum är att mannen skapade bilder som han delade på sina sociala konton, vilka dock inte speglade verkliga situationer och människor som inte existerade. För att möjliggöra det använde han ett program för artificiell intelligens, bildgeneratorn Stable Diffusion, som skapar verklighetstrogna fotografier. 

Allt började från en önskan att skapa nya profilbilder på sina sociala sidor, han blev nyfiken på programmet och började studera det mer ingående. Efter att ha laddat upp ett foto på sig själv och redigerat det insåg han att resultatet var otroligt: "En av de bästa bilderna jag någonsin tagit och jag behövde inte ens lämna mitt sovrum.".

Advertisement
 kylevorbach/Youtube screenshot

kylevorbach/Youtube screenshot

Därav idén att driva projektet bortom dess ursprungliga användning och upptäcka nya gränser: "Jag använde artificiell intelligens för att skapa en påhittad resa till New York, där jag träffade en vän, som också skapades med programmet. Alla trodde att mina bilder var riktiga, och det var då saker och ting började bli konstiga.".

Således tänkte Vorbah ge liv åt en helt ny vardag i Los Angeles, komplett med en lägenhet, en hund, en lyxbil, en imponerande karriär och olika sociala händelser: även om det verkade sant i tittarnas ögon, så har inget av det någonsin existerat på riktigt. I slutet av upplevelsen bestämde han sig för att spela in en video där han i detalj förklarar konstruktionen av sitt konstgjorda liv och den känslomässiga inverkan det fick på honom.

 kylevorbach/Youtube screenshot

kylevorbach/Youtube screenshot

"När jag startade det här projektet var det för skojs skull, men sedan blev det ett krävande jobb och det slutade med att jag inte visste hur jag såg ut längre. Då föddes personen Ryan Gosling.".

Visst är det spännande och övertygande att föreställa sig att man lever sina drömmars liv, men någon gång måste man återvända till verkligheten och göra även den så vacker som möjligt. Men visst är det imponerande hur artificiell intelligens kan generera falska men absolut trovärdiga verkligheter, eller hur.

Advertisement