Hon är på sin egen begravning och svarar på frågorna från de närvarande genom en hologramversion (+VIDEO)

av Titti Carlberg

25 Augusti 2022

Hon är på sin egen begravning och svarar på frågorna från de närvarande genom en hologramversion (+VIDEO)
Advertisement

Att vara närvarande på sin egen begravning? Det är inte längre omöjligt, men vi syftar inte på möjligheten för anden att fluktuera bland deltagarna, trösta dem med sin osynliga närvaro och utan att kommunicera. Långt därifrån: du kommer inte bara vara synlig, utan till och med höras.

Hur?

Marina Smith, en avliden kvinna som, tack vare framtidens teknik, kunde delta "aktivt" under sitt sista farväl till sina nära och kära.

via The Telegraph

Advertisement
Marina H Smith Foundation

Marina H Smith Foundation

Marina Smith "var med på" sin egen begravning, under vllken hon kunde svara på frågor från de närvarande. Men hur är det möjligt att detta går att genomföra? Svaret är chatbotteknologi, som är baserad på artificiell teknologi och som gjordes tillgänglig av kvinnans son, Stephen Smith, som driver ett företag som dedikerar sig till att skapa "holografiska samtalsvideoupplevelser". 

Händelsen ägde rum i Nottinghamshire, Storbritannien, och det var en unik upplevelse. Marina, när hon levde, hade som mission, att utbilda folk om förintelsen under andra världskriget, så hennes familj kände att det var viktigt att fortsätta sprida budskapet även under hennes begravning.

Advertisement
 Marina H. Smith Foundation/Youtube

Marina H. Smith Foundation/Youtube

För att skapa den holografiska upplevelsen användes StoryFile, en intelligensbot som använder tjugo olika kameror och olika inspelningar av motivet för att ge liv åt personens digitala klon, som det är möjligt att konversera med. Svaren på frågorna som ställdes under begravningen formulerades av Fru Smith själv.

När Marina fortfarande levde intervjuades hon om sin självbiografi, vilket gav ett sätt att ge mycket information om sig själv, om sina egna erfarenheter och om hennes existens. Därefter infogades berättelserna i StoryFile, för att välja rätt svar på varje fråga som ställdes under begravningen. I grund och botten kan artificiell intelligens känna igen signalerna som kommer från de närvarande och erbjuda dem ett adekvat svar.

Marina H. Smith Foundation/Youtube

Stephen Smith anser att människor är för komplexa för att föda riktiga digitala kloner, men det är fortfarande en stor kompromiss. StoryFile-paketet säljs till ett pris på cirka 39.99 pund, cirka 500 kronor, en ganska försumbar summa, som skulle kunna göra utövandet av hologram närvarande vid ens begravning utspridd.

Vad tycker du om den idén?

Advertisement