Vid 96 års ålder lyfter hon en 24 kg tung skivstång på gymmet: "Jag har jobbat hårt i hela mitt liv"

av Titti Carlberg

22 Januari 2023

Vid 96 års ålder lyfter hon en 24 kg tung skivstång på gymmet: "Jag har jobbat hårt i hela mitt liv"
Advertisement

Hur viktig är fysisk styrka för att man ska kunna nå sina mål och hur mycket påverkar viljestyrkan den? Säkert är det sistnämnda, tillsammans med engagemang och uthållighet, en grundläggande ingrediens, inte bara för att uppnå resultat, utan också för att övervinna sina gränser.

En kvinna på 96 år lär oss att allt är möjligt med beslutsamhet och hon visar sig själv i en video där hon är inställd på att lyfta en tung skivstång. Gymmet där hon tränar varje dag ville filma hennes träning, vilket väckte förvåning och beundran på webben.

via Indian Express

Advertisement
startingstrengthcincinnati/Instagram

startingstrengthcincinnati/Instagram

Är sport något som bara ungdomar kan ägna sig åt? Absolut inte, och vi syftar inte på enkla promenader eller lätt aerobics, utan på gym och styrketräning av en viss omfattning. Det kan tyckas konstigt att föreställa sig en äldre person som tränar intensivt, men Merce, en 96-årig kvinna från Ohio, visade oss att det är absolut möjligt.

Gymmet som hon går på, Starting Strenght i Cincinnati, filmade den gamla kvinnan när hon hade för avsikt att lyfta en skivstång på 24 kg. Det som är slående är inte bara Merces oväntade styrka. utan hennes leende som utstrålar en djup vänlighet. 

"Hon kommer till varje pass, jobbar hårt och förra veckan lyfte hon 24 kilo från golvet" berättar gyminstruktörerna. Videon blev en stor inspiration för många webbanvändare och de uppmuntrades att prova på aktiviteter som de själva anser att de inte klarar av och att de inte ska ge upp inför svårigheter som mestadels är imaginära.

Advertisement
startingstrengthcincinnati/Instagram

startingstrengthcincinnati/Instagram

Merce verkar inte bara vara en sann mästare i fitness vid snart hundra års ålder, men när hon började på gymmet hade hon ingen bra utgångspunkt: hennes fysiska styrka var faktiskt inte den bästa. Så hennes son Mark trodde att den bästa lösningen för henne var att ha en instruktör som följde henne: "Mark hade en misstanke om att det skulle hjälpa hans mamma att bli starkare, så han tog med henne hit och resten är historia. Alla rörelser på skivstången är modifierade för att matcha en nybörjares kompetens. Och alla... ja alla, kan bli starkare. Hon ler alltid under träningen, i traditionell Merce-stil.".

Ett praktexempel på styrka och beslutsamhet, eller hur?

Advertisement