Qatar: japanska fans stannar på stadion efter matchens slut för att städa läktarna

av Titti Carlberg

23 November 2022

Qatar: japanska fans stannar på stadion efter matchens slut för att städa läktarna
Advertisement

Fotboll ses som en samlande motor, en sport som skulle kunna förena miljontals fans, men som alltför ofta splittras. Det maximala firandet av denna disciplin äger rum vart fjärde år med världsmästerskap, där de bästa landslagen på kontinenterna möter varandra i syfte att vinna världsmästarpokalen.

Men alltför ofta under matcherna blir fansen vilda och glömmer allt om uppfostran, efter matchens slut lämnar de arenan i dåligt skick, med en massa skräp som måste samlas in av arenans personal. Under VM 2022 i Qatar gav japanska supportrar dock en riktig lektion i civilisation, en läxa som många bör lära sig.

via Ndtv

Advertisement
Omr94/Instagram

Omr94/Instagram

Den inledande matchen av VM i Qatar där Ecuador och hemmalandslaget möttes på Al-Bayt stadion i Doha visade fansens dåliga beteende. Faktum är att läktarna lämnades fulla med flaskor, skräp och olika omslag. De japanska supportrarna som var där för att se en fotbollsshow kunde efter matchen inte undgå att lägga märke till den stora mängden skräp. Så de beslutade sig för att ingripa.

Advertisement
Omr94/Instagram

Omr94/Instagram

Inför allt skräp kavlade de upp armarna och började städa. Så fort influencern Bahrein Omar Al-Faroq såg vad de höll på med tog han fram sin smartphone och filmade dem. Han delade sedan videon på sociala medier.

Klippet visar de japanska fansen, som utrustade med stora soppåsar samlade ihop allt som folkmassan hade lämnat kvar på marken. Man ser när de går mellan läktarraderna och städar så att arenan på nytt blir ren.

Omr94/Instagram

Omr94/Instagram

Det är respekt som driver dessa människor, de vill inte att deras närvaro ska förstöra platsen där de är gäster. Faktum är att när Bahrein Omar frågar dem varför de städar, svarar de: "Vi är japaner och vi lämnar inte skräp efter oss, vi hedrar, på alla sätt, platsen".

Dessa människor har verkligen gett en lektion i civilisation till hela världen och visar vad ordet uppfostran betyder, med tanke på att många människor ofta glömmer dess innebörd.

Skulle du ha gjort samma sak?

Advertisement