"Jag förklarar hur man lägger barnen och får dem att sova hela natten": en sömncoach ord

av Titti Carlberg

12 Augusti 2022

"Jag förklarar hur man lägger barnen och får dem att sova hela natten": en sömncoach ord
Advertisement

Att få bebisar att sova har alltid varit en mycket svår uppgift för föräldrar, som ofta själva somnar utmattade efter att i timmar försökt att slutföra sitt uppdrag framgångsrikt. Det råder mycket förvirring om de rätta tiderna för våra barn och hur mycket sömn de behöver. Dessutom leder dagens hektiska liv ofta till att vi måste ändra våra vanor för att förena arbete och familjeåtagande. 

Resultatet är ofta trötthet hos våra barn, vilket resulterar i svårigheter under dagen. Ett väl utvilat barn är faktiskt lugnare och gladare, samtidigt som det är mer redo att möta skoldagarna.

Men hur mycket sömn behöver våra barn? En sömncoach avslöjar det.

via Mirror

Advertisement
Pexels - Not the actual photo

Pexels - Not the actual photo

Autumn är en engelsk sömncoach för spädbarn, närvarande på sociala medier under namnet "Rest Growe Thrive", hon avslöjar hemligheten med att få bebisar att sova hela natten genom att låta dem sova sent på eftermiddagen.

"Bebisar har 90 minuters sovcyklar" förklarar hon "och de behöver självreglera sig så att de kan fortsätta sova i slutet av varje cykel." Den rätta tidpunkten för att få dem att sova beräknas därför genom att räkna baklänges 90 minuter i taget från det att du förväntas väcka dem.

Denna beräkning måste ta hänsyn till antalet sömntimmar som är nödvändiga för barnet, som förändras beroende på ålder och andra faktorer, såsom miljö, livsstil, fysisk träning och hälsa.

Advertisement

Lindsay Hookway, medgrundare av Holistic Sleep Coaching, påpekar att om vi vill flytta fram läggtiden för våra barn måste vi göra det gradvis. Om det tar mer än 30 minuter för barnet att somna betyder det att det lades till sängs alldeles för tidigt. Vi bör undvika svårigheten genom att lyssna på deras behov och ställa in en realistisk läggtid. 

Sömncoachens förslag är att inte ta en eftermiddagslur efter klockan 15 och fastställa en daglig rutin som gör att barnet kan vänja sig vid en tidpunkt då det är dags att sova.

Pexels - Not the actual photo

Pexels - Not the actual photo

Detta innebär till exempel att bada eller duscha dem innan de ska sova istället för på morgonen. "För att främja sömn är det viktigt att först höja kroppstemperaturen så att den sänks på natten", förklarar Autumn.

Ett annat sätt att få livliga barn att gå och lägga sig är att tillåta dem ha upp till 3 leksaker eller böcker i sängen eller låta dem välja själv vilken pyjamas de ska ha på sig, detta ger dem mer kontroll och därför bättre följsamhet till programmet.

Av grundläggande betydelse är slutligen främjandet av rutin"Om du fastställer ett läggdagsschema, håll dig alltid till det. Vi är vanedjur. Var konsekvent, varje kväll!" säger sömncoachen.

Hur klarar du av att hantera dina barns sömn? Tycker du att denna coach råd verkar användbara?

Advertisement