Älskare av öl: känner du till den blåa ölen? Här får du alla kännetecken för denna märkliga sort

av Titti Carlberg

27 Mars 2022

Älskare av öl: känner du till den blåa ölen? Här får du alla kännetecken för denna märkliga sort
Advertisement

Öl, sedan det skapades har det kallats för "den ljusa", på grund av sin typiska gyllene färg där som beror på spannmålet som används. Uppfriskande och törstsläckande, har den en genomsnittlig alkoholhalt på 6% och finns även i en mörk variant som är rik på humle. Några föredrar den ljusa sorten, och andra den mörka, beroende på i vilken smak man vill känna i den berömda drycken, men det finns även ännu en variant av den berömda drycken, som kanske alla inte har smakat på.

Det handlar om den blåfärgade ölen som faktiskt är bra för hälsan.

via The Indipendent

Advertisement

Il n'y en aura pas pour tout le monde 😱 L'une des petites dernières à la brasserie, c'est Line, une grisette bleutée...

Pubblicato da Brasserie HUB su Venerdì 16 ottobre 2020

En sorts öl med en blåaktig kromplätering som kallas "Line" och kommer från samarbetet mellan två entreprenöriella verkligheter: det franska hantverksbryggeriet Happy Urban Brew, som vill ge en innovativ touch till sina produkter, och från företaget Etika Spirulina som vill främja näringsrika alger.

Den blå färgen på detta öl är just spirulinalgen, odlad av företaget i norra Frankrike. Nyckelkomponenten är phycocyanin, ett blågrönt pigment, som tillsätts i ölet under dess tillverkning. 

Lines smak beskrivs som fruktig, lätt och med humle. Närvaron av alger uppfattas inte alls, förutom på en visuell och därför kromatisk nivå.

"Ölet säljer bra. Vi har mottagit ett enormt intresse och nyfikenhet från kunderna" säger Sebastien Verbeke, anställd på bryggeriet.

Bryggeriet hittade den rätta blandningen efter flera experiment och skapade till slut den rätta produkten för att vinna kunder och sälja tusentals flaskor.

Advertisement
Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

Fast egentligen fanns den blåa ölen redan, den skapades i Japan, men har inte spridit sig till andra länder: den kallas Abashiri, som staden där den produceras.

Även i detta fall kommer den blåa färgen av spirulinalger, tillsatta till bryggningen där endast vatten som härrör från smältning av lokala isberg används.

Spirulina, en sötvattenalg, används som kosttillskott då den innehåller en stark komponent av vitamin B12 och andra proteiner som inte är av animaliskt ursprung. Viss forskning tyder på att det gynnar immunförsvaret och hjälper till att hålla kolesterolet i schack.

Den blåa ölen verkar därför, förutom att vara originell, också vara bra för hälsan: den skulle kunna vara ett alternativ till de mer klassiska systrarna som drinkar och aperitifer. Det är värt att prova, men som med alla alkoholhaltiga drycker, med måtta!

Advertisement