Det svarta äpplet som växer på tretusen meters höjd och är det dyraste i världen

av Titti Carlberg

24 Februari 2022

Det svarta äpplet som växer på tretusen meters höjd och är det dyraste i världen
Advertisement

Äpplet är kanske den frukt som par excellens är den mest "berömda" och vanligaste på grund av dess välkända välgörande egenskaper: det sägs att, det att konsumera ett äpple om dagen hjälper dig att må bra, och lyckligtvis är de inte svåra att hitta. Man kan köpa äpplen i alla livsmedelsbutiker och stormarknader.

Men det finns faktiskt en annan sorts äpple som är mycket mindre känd och verkligen svår att få tag på: det handlar om det svarta äpplet, även känd som "black diamond".

via Today

Advertisement
Pxhere

Pxhere

Denna sorts äpple kallas "svart diamant" och inte bara på grund av sitt mörklila, nästan svarta skal, utan också för sin sällsynthet: det odlas i Tibet, i den sydöstra regionen Nyingch - som betyder "Solens Tron" - på 3.100 meters höjd.

Varför är det svart? 

Dess speciella färg beror på en lång rad faktorer: äppelträden står i skuggan av Himalaya, där temperaturen växlar abrupt mellan dag och natt. Dessutom, när de växer på en sådan höjd, får frukten höga doser av ultravioletta strålar, ett tillstånd som bidrar till dess hyperpigmentering och därför blir dess skal svart.

Under skalet är den dock identisk med "vanliga" äpplen: fruktköttet är i själva verket vitt och smaken är inte speciellt sur utan ganska söt och krispig. Men till skillnad från de andra äpplena är den inte lika rik på fibrer och har inte samma näringsvärden.

Med tanke på dess sällsynthet är kostnaden för en svart diamant mellan sju och tjugo euro, en avsevärd skillnad mot dess röda och gröna släktingarna.

Advertisement
Luca Galuzzi/Wikimedia commons

Luca Galuzzi/Wikimedia commons

Orsaken till dess höga pris är inte bara det faktum att denna frukt bara odlas i Tibet, utan också för att den kräver en väldigt lång mognadstid: det tar åtta år för detta tibetanska äppleträd att producera sina frukter, nästan dubbelt så lång tid som för de vanliga äppleträden, vilket naturligtvis ökar dess ekonomiska värde.

Dessutom kräver inte odlingen av svarta äpplen några kemiska produkter, eftersom de växer på en så hög höjd är insekterna praktiskt taget frånvarande, vilket gör dessa frukter ännu mer värdefulla.

I kina kan dessa black diamonds köpas i de mer "lyxiga" livsmedelsbutikerna, de som anses vara exklusiva, när man köper dem packas de in i eleganta presentförpackningar och de finns aldrig längre än två månader på marknaden.

En riktig liten naturpärla som det skulle vara kul att se men framförallt att smaka: om du någonsin åker till Asien, markera då det på att-göra-listan - och smaka på - det dyrbara svarta äpplet.

 

Advertisement