Hemligheten med kameleonter: de ändrar inte färg för att kamouflera sig

av Titti Carlberg

04 Februari 2024

Hemligheten med kameleonter: de ändrar inte färg för att kamouflera sig
Advertisement

Kameleonter är kända för att kunna ändra färg, vilket vi alla vet, för att smälta in i miljön som skydd mot rovdjur? Eller? Nja, inte direkt. Visst är det sant att kameleonter har denna förmåga, och det är så pass märkligt att det fångar vår uppmärksamhet, men att smälta in i omgivningen har inget med det att göra. Vad beror det då på? Varför ändrar kameleonter färg? Låt oss ta reda på det tillsammans!

Varför ändrar kameleonter färg?

Varför ändrar kameleonter färg?

Pexels

Kameleonter är väldigt speciella landlevande reptiler, med sin säkra och rörliga blick, vaggande gång och gripande ben. Om inte redan det är konstigt nog har kameleonter också förmågan att ändra färg. Till grund för denna egenskap ligger dock inte viljan att smälta in i omgivningen som man alltid har trott. Det är istället ett fenomen kopplat både till kameleontens humör och fyra andra huvudsakliga stimuli: miljötemperatur, solljus, fysiologiskt tillstånd och förekomsten av andra djur i dess omgivning. Att svara på frågan om varför kameolonter ändrar färg innebär därför att hänvisa till dessa olika stimuli. Men hur uppstår dessa variationer?

Advertisement

Hur ändrar kameleonter färg?

Hur ändrar kameleonter färg?

Pexels

Som vi nämnde i föregående stycke ändrar kameleonter färg inte (bara) för att smälta in i miljön, utan för att uttrycka ett känslomässigt tillstånd. Till exempel, hos en avslappnad kameleont inträffar en kemisk reaktion som gör att guaninkristaller i det subkutana lagret reflekterar ett intensivt blått ljus. Detta i kombination med kameleontens gula pigmentering, ger det gröna vi är vana att se. Fallet med ögonblick av spänning eller rädsla är annorlunda, vilket leder till att guaninkristallerna avlägsnas och genererar reflektioner som tenderar mot orange.

Detta är en kromatisk egenhet som beror på närvaron av kromatoforer, stjärnformade celler hos kameleontens  subkutana lager. Kromatoforerna reflekterar det ljus som finns i miljön vilket sedan absorberas av de kemiska pigment som faktiskt produceras av djuret. Det finns olika kromatoforer, som beroende på art kan variera i typ, densitet och arrangemang. Som ett resultat kommer varje kameleont att kunna visa olika färgnyanser.

Kan alla kameleonter ändra färg?

Kan alla kameleonter ändra färg?

Pexels

Vilket för oss till frågan i rubriken. Precis som med frågan om att smälta in i miljön kan svaret även i detta fall vara en besvikelse. Nej, det är inte alla kameleonter som ändrar färg och inte alla som gör det baserat på humör. I allmänhet är cirka 70% av kameleontarterna kapabla att ändra färg, med undantag för de som är mindre och lever i miljöer med lite solljus, som regnskogar.

Oavsett om den är närvarande eller inte, ändrar detta inte det faktum att kameleontens förmåga att ändra färg bara är det minsta i raden av extremt speciella egenskaper. Vi pratar om en reptil med unika ögon, gripande ben och bakdel, lång tunga och som beter sig som ett löv som blåser bort i vinden, som beroende på art och humör även kan byta färg.

Advertisement