Regnbågsfärgade isgrottor, lika underbara som farliga: "Man bör aldrig närma sig dem"

Titti Carlberg

27 September 2022

Regnbågsfärgade isgrottor, lika underbara som farliga:
Advertisement

Det finns många underbara platser att besöka i världen. Och om man har turen att vara på rätt plats vid rätt tidpunkt kan naturen erbjuda en på unika shower, som bara inträffar i vissa fall och om omständigheterna är de rätta. Trots sin obestridliga skönhet döljer vissa platser dock möjliga faror som det är bra att känna till innan man går på upptäcktsfärd.
Detta gäller till exempel de mycket populära isgrottorna i Mount Rainer National Park i Washington. Låt oss upptäcka varför.

via National Parks Traveler

Advertisement

Fotografen Matthew Nichols, specialiserad på bilder som har med naturen att göra, har förevigat och publicerat på Instagram en förtrollande bild: regnbågsfärgade isgrottor. Mannen sa att han var där vid precis rätt tidpunkt för att fotografera dem. Faktum är att Nichols lyckades fånga ett fenom som bara inträffar en viss tidpunkt under dagen, när solens strålar är vinkelräta mot den yttre änden av grottorna, vilket får ljuset att reflektera i det inre taket och skapar ett upplopp av färger

Deathgleaner/Wikimedia commons

Fotografen försäkrar att han inte har ändrat färgerna på något sätt på fotografierna, färgerna är dock väldigt levande och förblev det i cirka två timmar, varefter de bleknade och försvann. "Detta är överlägset en av de mest suggestiva saker jag någonsin sett! Skönheten i Pacific Northwest är häpnadsväckande."

Efter att ha konstaterat grottornas skönhet har National Park service dock beslutat att ingripa  för att ge en varning till framtida besökare, eftersom inlägget fick en enorm resonans. NPS har varnat att, trots dess spektakulära karaktär, platsen bör undvikas.
"För att förtydliga är fotot av en smältvattenkanal som flyter under ett perennt snötäcke. Tjänstemännen vid parken avråder starkt besökare från att närma sig dessa smältvattnkanaler eller gå in i dessa isgrottor, eftersom de plötsligt kan rasa spontant på grund av smältning, som accelereras under varma perioder. Fallande is och sten kan orsaka allvarliga problem för dem som ger sig in i gångarna eller bara närmar sig ingångarna".

 

Advertisement

mathewnichols_photographer/Instagram

Myndigheten varnar också för "kombinationen av temperaturerna av den kalla luften inuti dem och det kalla vattnet som strömmar ut i snöbädden".

Mount Rainer National Park stängdes på åttiotalet just på grund av skäl relaterade till grottornas säkerhet, efter ett par ras. Väldigt tråkigt, eftersom att få se en sådan föreställning måste vara något absolut magnifikt.

Skulle du vilja besöka dem?

Advertisement