Krabbor kan gå framåt, så varför föredrar de att gå i sidled?

av Titti Carlberg

28 Januari 2024

Krabbor kan gå framåt, så varför föredrar de att gå i sidled?
Advertisement

Vi vet alla att krabbor går i sidled: det är en av de föreställningar som man lärt sig med lite nyfikenhet, men vi tycker att det ser lustigt ut. Vad är det som ligger bakom detta beteende? Låt oss se varför krabbor går i sidled och framför allt varför det är en framgångsrik evolutionär anpassning. I deras fall.

Varför går krabbor i sidled?

Varför går krabbor i sidled?

Pexels

Fascinerande marina varelser, krabbor kännetecknas av ett nästan "främmande" utseende som tillskrivs deras mycket märkliga gångstil. Faktum är att krabbor tar sig framåt i sidled och även om det inte är alla arter som gör det, är det ett beteende som är så utbrett att det får plats i populärkulturen. Den speciella gångstilen är resultatet av en evolutionär anpassning som har gjort krabbor särskilt effektiva i sitt ekosystem. Under miljontals år har bröstkorgen och ryggskölden hos dessa djur utvecklats för att anta den platta, i sidled långsträckta formen. Samtidigt har dess klor en form och artikulation som ska passa perfekt för en gångstil i sidled. Vilket den gör. Men vilka är fördelarna?

Advertisement

Hydrodynamiska fördelar och högre hastighet

Hydrodynamiska fördelar och högre hastighet

Pexels

När vi ser en krabba som går i sidled tycker vi att det är en konstig men samtidigt flytande rörelse. Dess takt erbjuder i själva verket betydande hydrodynamiska fördelar, det vill säga i förhållande till vatten. Deras anatomiska egenskaper kan övervinna vattenmotstånd mer effektivt än en klassisk gångstil. och dess kropp, som har utvecklats i en långsträckt form på sidan, vittnar om detta.

Som sagt var, krabbor kan röra sig framåt, på samma sätt som primater som har två ben. Men de föredrar helt enkelt den laterala gångstilen. På detta sätt kan kräftdjuren nå en högre hastighet och även optimera den energi som förbrukas. Dessutom kan klorna sträckas fritt genom att gå i sidled utan att hindra varandra. En egenskap som gör en stor skillnad.

Hur de överlever och försvarar sig i havet

Hur de överlever och försvarar sig i havet

Pexels

Men att gå i sidled är inte bara det bästa sättet som krabbor har för att röra sig smidigt när de går upp från eller i vattnet. Utöver det har det blivit en nyckelkomponent i dessa kräftdjurs överlevnadsstrategier. Att kunna fly snabbt från ett rovdjur i alla riktningar är en betydande fördel, särskilt jämfört med den klassiska framåtflykten.

Sammanfattningsvis finns det många anledningar till att krabbor går i sidled. En lång evolutionär process som format deras autonomi och ett ekosystem där denna anpassning visat sig vara framgångsrik. Av denna anledning är det viktigt att undvika att störa dessa kräftdjur om du skulle råka stöta på dem: de kanske till och med flyr i sidled, men de kommer inte vara glada över det.

Advertisement