Vid trettio år har hon grått hår, hennes chef ställer ett ultimatum: "Om du inte färgar det får du sparken"

av Titti Carlberg

08 Mars 2022

Vid trettio år har hon grått hår, hennes chef ställer ett ultimatum: "Om du inte färgar det får du sparken"
Advertisement

Utseendet är en helt subjektiv sak och alla ska vara fria - inom gränser för sunt förnuft och god smak - att välja sitt eget utan att mötas av kritik och bedömningar: färgen på håret, till exempel, speciellt för kvinnor representerar en utmärkande egenskap som definierar ens identitet vid ett visst ögonblick i livet. Man kan välja att behålla sin naturliga färg, färga i en mörkare, att framhäva sin ljusa färg eller satsa på typiska slingor.

Och när håret börjar bli grått? Många kvinnor försöker täcka ålderstecknen med olika färger, men det finns också de som väljer att lämna sina strån gråa, även i ung ålder.

Och det var precis vad en trettioåring gjorde, och pekade samtidigt finger åt sin arbetsgivare.

via The Sun

Pexels-Not the actual photo

Pexels-Not the actual photo

Kvinnan berättar på webben om episoden som involverade henne, hon skrev att hennes chef skulle ha sagt åt henne, rakt på sak, att färga håret för att dölja den för tidiga utväxten av gråa hårstrån.

Mannen motiverade sin begäran med att grått hår på en kvinna som bara var trettio år skulle enligt hans mening vara ett symptom på bristande professionalism och till och med "ohygieniskt"

Den anställde, som ganska tidigt hade lagt märke till att hennes svarta hår började få gråa strimmor, hade förväntat sig mer empati från sin arbetsgivare. Istället anklagades hon för att inte ha ansträngt sig tillräckligt för att framstå som lämplig för tjänsten, eftersom hennes utseende inte stämde överens med företaget och kunde ha äventyrat dess image.

Advertisement
Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

Den unga kvinnan ventilerade sig på webben: "Jag är 30 år gammal och helt plötsligt har mitt hår börjat bli grått. Jag har långt svart hår så det syns tydligt. Det stör mig inte, tvärtom, jag tycker det är snyggt, jag tänker inte färga det. Min chef är dock en av dem som har ärvt sitt företag och dyker upp på kontoret några gånger om året, så jag hade inte sett honom på flera månader, de senaste gångerna han var där, var inte jag där, den här veckan var första gången jag såg honom på ett år".

Det var vid det tillfället som den jobbiga episoden inträffade: "Utan att ens hälsa på mig frågade han vad som hade hänt med mitt hår. Han sa att det här är en arbetsplats och att jag borde sköta min hygien bättre och anstränga mig för att se professionell ut, eftersom jag representerar hans företag. Jag jobbar tillsammans med fjorton personer och interagerar med kunder endast via telefon. Naturligtvis så sköter jag min hygien, mitt hår är alltid rent och det faktum att det växer gråa hårstrån i det äventyrar inte på något sätt bilden av hans varumärke, eftersom kunderna aldrig får se mig. Och även om det skulle vara så, tvivlar jag på att mitt gråa hår spelar någon roll."

Pexels-Not the actual photo

Pexels-Not the actual photo

Men det slutar inte där: dagen efter ökade chefen dosen och gick så långt som att säga till henne att om hon inte färgade håret skulle hon bli avskedad. När hon pressades av personalchefen, som var svåger till företagsägaren, försökte trettioåringen förklara för honom att hennes hårfärg omöjligt kunde skada företagets image.

"Han sa att jag måste förstå deras synpunkt och att chefen förväntar sig att jag ska färga håret, om jag inte gör det kommer jag att bli rapporterad för olydnad.

Kvinnan inför den pressen har övervägt att säga upp sig från sitt jobb och de många användare som har kommenterat hennes inlägg har gett henne rådet att sluta på företaget.

Vad tycker du? Ska hon färga håret eller sluta jobba där?

Advertisement