Att bli mamma: 10 kvinnor berättar de olika anledningarna till varför de "ångrade sig" efter att ha fött barn

av Titti Carlberg

24 Februari 2022

Att bli mamma: 10 kvinnor berättar de olika anledningarna till varför de "ångrade sig" efter att ha fött barn
Advertisement

Att bli mamma är en helt unik upplevelse: att känna ett liv växa inom sig är inget mindre än magiskt, för att inte tala om första gången du håller ditt barn i famnen. En känsla som kanske ingenting i världen kan likställa och som varje kvinna som känt den kan berätta om med stor entusiasm. Ibland åtföljs dock moderskapets glädje av svårigheter och negativa tankar som kanske inte alla har modet att berätta.

Webbanvändaren @nevertruly startade en diskussion för mammor på Askwoman-gemenskapen på Reddit: "Kvinnor som ångrar sig över att ha fött barn. Varför ångrar ni er?".

Här följer tio av de mest intressanta svaren

via Reddit

Advertisement

1. Funktionshinder

1. Funktionshinder

Pixabay-Not the actual photo

"Jag var inte beredd att riskera att förlora mitt liv, min livmoder eller att uppfostra ett funktionshindrat barn. Jag älskar min son, men vad fan...jag skulle aldrig ha valt det här livet åt honom. Det gäller för oss alla. Jag känner mig naiv och dum för att jag trodde att jag var redo för detta. För att ha övertygat min man att vi var redo för detta" är det raka, ärliga och hjärtvärmande svaret från kobish.

Advertisement

2. Hormoner

2. Hormoner

Pixabay-Not the actual photo

speedspectator säger: "Om jag hade varit rik hade jag anställt en surrogatmor. Allvarligt talat, pre- och postnatala hormoner förstörde mig i flera års tid. Känslomässigt och fysiskt var jag en riktig röra. Överviktig, stressad, trött och alltid deppig. Att träffa terapeuter och träna hjälpte inte mycket. Min man var, och är fortfarande utomordentligt snäll mot mig, om jag hade varit han, skulle vi inte vara tillsammans längre. Min yngsta son är nu 6 år och först nu börjar min kropp och humör att återgå till det normal. Mina barn är fantastiska, så jag kan inte säga att det inte var värt det.

3. Karriären

3. Karriären

Pixabay-Not the actual photo

"Om det fanns möjlighet att gå tillbaka i tiden och välja på nytt, skulle jag välja att skaffa barn, trots det jag vet nu. Jag var inte beredd på hur min karriär skulle sakta ner på grund av dem. Det är bland annat de små sakerna, som att inte kunna resa på konferenser, ta mer ledigt än jämnåriga som inte är föräldrar på grund av barnens sjukdom med mera. Jag älskar mina barn och försöker lära dem rätt värderingar, jag är helt enkelt inte så högt upp på företagsstegen som jag önskar att jag skulle vara." skriver witchbrew7.

4. Inkomsten

4. Inkomsten

Pixabay-Non the actual photo

min_mus säger: "14 år efter förlossningen tjänar jag fortfarande inte det jag tjänade innan mitt enda barn föddes. Jag arbetade deltid och har fortsatt att vara aktiv inom mitt område under alla dessa år med de ekonomiska konsekvenserna och att hitta ett arbetsarrangemang som passade föräldraskapet var betydande. Det värsta ekonomiska misstaget jag har gjort var att skaffa barn."

5. Behandlas som en "inkubator"

5. Behandlas som en "inkubator"

Pexels-Not the actual photo

Nackdelen med att vara gravid enligt användaren fibrepirate är. "Att förvandlas till en rörlig inkubator som måste följa stela riktlinjer om hur och vad man får lov att äta och dricka, du får inte göra det eller det. 'Hur vågar du gå ner i vikt?!' När jag frågade om varvör mina ben var så svullna avfärdade de det som att det inte var något att bry sig om. Jag skulle bli tvungen att operera mitt bäcken och fick höra att de inte skulle göra det förrän jag blev eller var i närheten av 40-års åldern därför att jag kunde bli gravid på nytt innan det." 

Advertisement

6. Fel partner

6. Fel partner

Pexels-Not the actual photo

"Jag älskar min dotter och skulle inte vilja byta ut henne mot något i världen. Jag älskar också att vara mamma. Jag är bara ledsen för att jag fick barn med fel sorts person och att mitt liv, på grund av det, förändrades till det sämre. Min man var våldsam, visst blev det något bättre efter skilsmässan, men det är fortfarande en ganska dålig situation. Jag är en ensamstående mor och jag hoppade av gymnasiet. Min dotter har problem med hälsan och det gör att hon kräver min ständiga närvaro" berättar dollyprincessb.

7. Samhället

7. Samhället

Pixabay-Not the actual photo

Significant-Mood-396 är bekymrad över det samhälle som hennes son kommer att växa upp i: "Jag ångrar bara detta på grund av den värld som min son ärver. Jag är ledsen över att han kommer att ha det svårt och det finns väldigt lite jag kan göra för att förhindra det. Jag ångrar inte att jag har fött honom, utan det han förmodligen kommer att drabbas av".

Advertisement

8. Svår graviditet

8. Svår graviditet

Pixabay-Not the actual photo

"Jag ångrar inte att jag har fött barn, men jag kommer definitivt inte att bli gravid en gång till. Min graviditet var den värsta upplevelse jag någonsin har haft. Jag bodde praktiskt taget på sjukhuset. Jag hade HG (hyperemesis gravidarum) som fick mig att kräkas ständigt. Skulle jag bli gravid på nytt så skulle jag inte fullfölja graviditeten" är kommentaren från Flaky_Debate_8296.

9. Alldeles för ung

9. Alldeles för ung

Pixabay-Not the actual photo

cuddlewithyourdemons säger: "Jag var för ung för att få barn. Jag älskar min son väldigt mycket, men vi får båda lida för att jag inte var redo att bli mamma. Jag var extremt omogen och oansvarig och jag förbannade fan över att jag inte hade en normal tonårsupplevelse, vilket mycket snabbt förvandlades till en överväldigande depression och ångest. Jag önskar verkligen att jag hade väntat tills jag blev äldre. Mitt barn var tvungen att växa upp med en omogen förälder och det suger.".

Advertisement

10. En svår förlossning

10. En svår förlossning

Pixabay-Not the actual photo

"Även om jag inte ångrar att jag fött en dotter önskar jag att saker och ting hade varit annorlunda. Jag hade en hemsk traumatisk upplevelse av förlossningen. Jag åkte till ett stort sjukhus där jag var ett nummer, inte ett namn, och det var hemskt. Jag kan fortfarande inte tänka på det utan att få tårar i ögonen" avslutar AnyKick346.

Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

Ett utan tvekan mycket känsligt ämne, en öppenhjärtad debatt mellan kvinnor som har haft modet, inte bara att bli mammor, utan också att erkänna sina begränsningar och de svårigheter de stött på under moderskapets resa.

Vad tycker du?

Advertisement