Denna tjej bor hemma hos sina föräldrar och hon spenderar hyrespengarna på lyxvaror

av Titti Carlberg

01 April 2023

Denna tjej bor hemma hos sina föräldrar och hon spenderar hyrespengarna på lyxvaror
Advertisement

Om någon hade sagt till våra föräldrar eller mor- och farföräldrar att unga människor i framtiden skulle stanna i sina föräldrahem istället för att finna sin självständighet någon annanstans, så hade de förmodligen inte trott på det. Fram till för några decennier sedan försökte ungdomarna bli självständiga så fort de hade avslutat sina studier och framför allt var det bara ett fåtal utvalda som hade råd med lyxen att fortsätta sina studier genom att gå på universitetet. Nuförtiden är universitetsutbildning inom allas räckhåll och oundvikligen har tiden för att lämna föräldrahemmet flyttat mot 30-årsåldern, i vissa fall även längre än så för dem som vill göra en karriär som kräver lång studietid.

Om det för många, att fortsätta bo kvar i sitt föräldrahem, är ett obligatoriskt val, finns det många ungdomar som bor kvar hemma för att lättare kunna spara pengar.

via Flipboard

Advertisement
Anastasia Ricci/Facebook

Anastasia Ricci/Facebook

Anastasia Ricci är en tjugofemåring från Greenwich, England. När hon slutade college, år 2019, planerade hon att bo hemma hos sina föräldrar bara tillräckligt länge för att kunna påbörja sin karriär inom PR. Den unga kvinnan blev dock tvungen att skjuta upp sina planer ett par veckor innan hon skulle påbörja en karriär på ett PR-företag i New York, eftersom situationen i världen förändrades drastiskt i mars 2020.

Anastasia insåg snabbt att det fanns otaliga fördelar med att bo hemma hos föräldrarna, så pass att hon, 3 år in i sin karriär, trots att hon hade ett stabilt och välbetalt arbete, omkullkastade sina planer och bestämde sig för att bo kvar i sitt barndomshem.

Advertisement
Anastasia Ricci/Facebook

Anastasia Ricci/Facebook

Anastasia erkänner att hon har råd med köp som hon annars inte ens skulle ha kunnat drömma om, samt att hon ofta kan åka på nöjesresor. Om hon hade valt att flytta hemifrån skulle en hyra ha vägt tungt på hennes månadsbudget och hindrat henne från att njuta av livet. Den unga kvinnan tycker dock inte att hon slösar sina pengar. 
"Jag kommer att behålla min Chanelväska resten av mitt liv" sa Anastasia när hon berättade om sitt mest extravaganta köp. "Jag är väldigt rädd om den och min framtida dotter ska få ärva den. Jag vill inte snåla på det goda om jag inte är tvungen till det." avslutade hon övertygad.

Anastasia är inte den enda unga kvinnan i generation Z som har gjort detta val: det finns faktiskt många unga människor som, för att slippa de allt högre kostnaderna för hyror, och för att kunna spara en del av sina inkomster, väljer att fortsätta bo hos sina föräldrar.

List eller lättja? Det är upp till dig att döma.

Advertisement