Han spenderar 3,7 miljoner euro på en auktion på en svart diamant: det är den största i världen

av Titti Carlberg

17 Februari 2022

Han spenderar 3,7 miljoner euro på en auktion på en svart diamant: det är den största i världen
Advertisement

Vem skulle inte vilja äga en diamant? En kristall lika värdefull som den är gnistrande, vars höga kostnad beror på dess storlek och snittets förfining. När man tänker på denna fantastiska sten med den genomskinlighet som är typisk för de vanligare modellerna, kommer man omedelbart att tänka på en annan variant: den "svarta" diamanten, kallad så på grund av dess mörka färg som den får av de olika sortens kol som den innehåller och av induktionerna i järnoxid.

Det finns de som är villiga att betala en förmögenhet för att få äga en, som den mystiske mannen som spenderade 3 miljoner och 750.000 euro på en auktion i London för att köpa den största som någonsin har sålts.

via National Geographic

Advertisement
Sotheby’s

Sotheby’s

NNamnet på denna fantastiska diamant är "The Enigma" och den såldes på Sothebys för 3,16 miljoner pund (motsvarande 4,3 miljoner dollar). Den tillhörde tidigare en man, vars namn är anonymt, som hade den i sin ägo i 20 år utan att någonsin visa den offentligt.

Stenen som har 55 nyanser och är 555.55 karat, väger 11 gram och tros ha tagit form när en himlakropp - en meteorit eller asteroid - kraschade mot jorden för mer än 2,6 miljarder år sedan.

Advertisement
Sotheby’s

Sotheby’s

Svarta diamanter, kallade "carbonadi" finns vanligtvis nära jordens yta och är därför förknippade med utomjordiskt ursprung. Inuti har man faktiskt hittat rester av osbornit, ett mineral som inte finns på vår planet, men som uteslutande tillhör meteoriter. Dessutom innehåller diamanter väte och kväve, grundämnen som är extremt närvarande i rymden.

Den exakta platsen där Enigma tog form är okänd, men svarta diamanter finns vanligtvis i den alluviala sanden i Brasilien och Centralafrika.

 

Sotheby’s

Sotheby’s

Gemologer arbetade i tre år på den dyrbara diamanten: dess utseende är inspirerat av siffran 5, som har en stark symbolisk klang i Mellanöstern, och påminner om Fatimas Hand, eller Hamsa, emblemet för islamisk makt och skydd.

Först nyligen har detta mästerverk ställts ut i Los Angeles, Dubai och London. Innan den köptes från Sothebys kallade de diamanten för "ett kosmiskt underverk".

Och det stämmer verkligen: denna diamant med det perfekta namnet, som indikerar all den charm som gömmer sig i mysteriet av dess ursprung, är verkligen ett underverk från universum.

Advertisement