Han åt bara rått kött i 78 dagar som ett experiment

av Titti Carlberg

04 Februari 2022

Han åt bara rått kött i 78 dagar som ett experiment
Advertisement

Var och en av oss har sina egna matvanor som kan delas mer eller mindre med andras. Det finns de som är särskilt uppmärksamma på sin kost, försöker balansera all mat och undvika att beröva sig själva på vissa näringsämnen, och de som väljer - av etiska skäl - att undvika intag av kött eller animaliska produkter. 

Mark Bell är en influencer som gjorde ett märkligt experiment: han bestämde sig för att äta bara rått kött i 78 dagar för att se hur länge han skulle klara en "grottmänniskadiet".

via rawmeatexperiment/Instagram

Advertisement
rawmeatexperiment/Instagram

rawmeatexperiment/Instagram

Mark är en amerikansk influencer, som erkänner att han har provat många olika dieter och matinriktningar: i 10 års tid var han vegan, han gav upp kött och alla animaliska produkter. I dag har han dock valt att genomföra ett motsatt experiment, att bara äta rått kött och "berika" sina måltider med råa ägg och mjölk.

Kan du föreställa dig den drastiska förändring som hans kropp gick igenom? Det var inte lätt och Mark berättar att det tog flera dagar innan hans kropp vande sig vid denna diet. Bland hans favoriter finns kycklingbröst, biff och svärdfisk. Men framförallt köttfärs är överlägset hans favorit: det är billigt och det är lätt att smälta 500 gram köttfärs. "Tack vare den låga kostnaden är det lätt att konsumera ett kilo på cirka 4 minuter, samla in 800 kalorier av absorberbar ko och smälta det utan problem".

Advertisement
rawmeatexperiment/Instagram

rawmeatexperiment/Instagram

Mark är medveten om att han inte kan fortsätta med denna livsstil länge: trots att han svarat sina följare att han gillar denna typ av mat, och inte har uppfattat några drastiska förändringer, vet han att det att alltid äta bara rått kött, berövar han sig själv näringsämnena från frukt, grönsaker och spannmål, vilket kan ge svåra återverkningar i kroppen i det långa loppet. Tillagat kött är förvisso bättre än rått kött, men han har kommit fram till en slutsats av detta experiment.

Vad har han förstått av experimentet? Vad för slutsats har han dragit från grottmansdieten?

Experterna har inga tvivel: en sådan diet är inte hälsosam, eftersom rått kött kan innehålla bakterier - inklusive till exempel Salmonella som kan orsaka matförgiftning.

Advertisement