Den antika bondetraditionen som förutser vintern med bestick i kakikärnor - Curioctopus.se
x
Den antika bondetraditionen som förutser…
Lejonmonumentet i Luzern: skulpturen där konstnären, för att retas, gömde konturen av en gris 15 djur som är så bisarra att de de ser ut att vara tagna ur en science fiction-film

Den antika bondetraditionen som förutser vintern med bestick i kakikärnor

21 Juni 2020 • Av Sara Lindbladh
1.357
Advertisement

När det varken fanns TV, appar eller internet som man kunde använda sig av, och inte heller information om vädretobserverade man istället noggrant naturen och dess beteenden. Oftast använde man sig naturligtvis av tekniker som saknade någon som helst vetenskaplig grund, men om de sedan av ren slump återspeglade hur vädret faktiskt blev de kommande dagarna, blev de genast populära.

Därför förutsåg man, under århundranden, vintern med hjälp av kakkärnor - den supersöta frukten som mognar mellan oktober och december, beroende på klimatet. Enligt denna antika tradition visar symbolen inuti kärnan exakt vilken typ av vinter vi kommer att få.

Inuti kakins kärna finns det en vit del som till formen liknar en gaffel, en kniv eller en sked (prova att dela en kärna i mitten för att se det med egna ögon!). Enligt en antik bondetradition, kan man baserat på besticket förutspå vilken typ av vinter det kommer att bli:

  • Gaffeln pekar på en mild vinter
  • Kniven en bitande kall vinter;
  • Skeden en vinter med mycket snö.
image: pexels

Det finns ingen vetenskaplig bevisning som stöder den, men ändå är det en teknik som en gång i tiden tillät böndern att förbereda sig för vintern och än idag, även om det bara är på skoj, finns det de som fortsätter att dela kakikärnor i mittten för att skapa sig en bild av de kommande månaderna.

Advertisement

Varje kultur har ett bagage med folktro som vetenskapen inte erkänner, men som trots det ändå fortsätter att vara del av vardagen!

Tags: MärkligtMat
Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du den här berättelsen?

Klicka "gilla" för att inte missa de bästa.

×

Jag är redan ett fan, tack