Alla frågar henne om hennes väldigt ljusa ögonfärg är hennes riktiga, hon svarar genom att visa ett foto på sig själv som liten

av Titti Carlberg

21 Mars 2024

Alla frågar henne om hennes väldigt ljusa ögonfärg är hennes riktiga, hon svarar genom att visa ett foto på sig själv som liten
Advertisement

Det kanske inte är så populärt, men det är obestridligt att ljusa ögon drar till sig människors uppmärksamhet och blickar. Och från en viss synvinkel är det till och med helt normalt, eftersom ljusa ögon är mer sällsynt än mörka. En viral video visar en tjej med de ljusaste ögon som någonsin setts, vilket hon vet. Men vad beror de på?

Den virala videon där en tjej visar sina väldigt ljusa ögon, det är inte kontaktlinser

Hur pass ljusa ögon kan en människa ha? I den virala videon pratar en man med en tjej och han frågar henne plötsligt hur det kan vara möjligt att ha så ljusa ögon som hon har. Och faktum är att du kan se på bilderna hennes iris som är i en väldigt sällsynt färg, en lysande ljusblå som nästan tenderar mot vitt. Den spontana frågan till henne skulle kunna vara "använder du färgade kontaktlinser?", vilket hon inte gör.

Faktum är att hennes svar blir "Kom närmare, du kan se dem på nära håll: jag använder inte kontaktlinser" men hon vill dock visa ytterligare bevis på att det är sant. Hon visar ett fotografi från när hon var liten, och det är samma ögonfärg som nu, när hon är vuxen. Som vi sa, vare sig man gillar det eller inte är det obestridligt att de är så otroliga.

Advertisement

"Folk frågar mig alltid om jag använder kontaktlinser" och kommentarer på webben

"Folk frågar mig alltid om jag använder kontaktlinser" och kommentarer på webben

rowheimfarooqui/Instagram

Kommentarsfältet är en blandning av beundrande reaktioner mot denna tjej och mot hennes speciella, nästan overkliga ögon, samt lite frisk humor, som aldrig skadar. En användare kommenterar "mina ögon är också sådär blåa, och folk frågar mig om jag använder kontaktlinser, vilket jag definitivt inte gör". En annan användare delar med sig av några minnen från det förflutna och skriver "Jag arbetade tillsammans med en kvinna som också hade den ögonfärgen, de var isblå, nästan vita... de var nästan hypnotiska".

Slutligen, i en kommentar försöker man göra ett annat perspektiv: ögon som hennes kan vara lite läskiga. Faktum är att en användare skriver "ja de är fina, så länge hon inte blir arg på dig och du sover, hon står över dig och du ser dessa ögon när du plötsligt vaknar". Om man tänker efter, det kanske har hänt honom.

Vad beror denna ögonfärg på?

Vi vet alla att ljusa ögon är mer sällsynt än mörka, men vad beror denna färg på? Mängden melanin som finns i regnbågshinnan bestämmer om ögonfärgen ska bli blå, gröna eller lika ljusa som tjejens i den virala videon. Detta är pigmentet som ger färg till huden, håret och ögonen:

  • om det finns lite kan man få blå eller gröna ögon (måttlig mängd);
  • om det finns i större mängder får man nötbruna eller mörkbruna ögon.

I synnerhet gröna ögon innehåller det främre lagret iris lite melanin, medan det bakre lagret innehåller mer. Blått ljus sprids av det förstnämnda och gult ljus absorberas av det senare, vilket leder till gröna ögon. När det gäller blå ögon är det bara den blå färgen som är spridd.

Att ha ljusblå ögon, eller isblå, beror därför inte på ett specifikt pigment utan alltid på mängden melanin, som i sin tur är styrt av genetiska faktorer. Det som är säkert är att tjejens iris innehåller väldigt lite pigment, vilket är något väldigt sällsynt. Framför allt i en viral video.

Advertisement