Aktivera en app under avgången för att se planets verkliga hastighet under lyftet

av Titti Carlberg

21 Mars 2024

Aktivera en app under avgången för att se planets verkliga hastighet under lyftet
Advertisement

Att flygplan är det snabbaste transportmedlet som finns är inget mysterium, åtminstone för vanliga resor. Under flygningen kanske du inte märker så mycket men vid både landning och lyft kan du märka det. Accelerationen i början av en flygning är väldigt hög, men vilken är starthastigheten? En ny video visar det, och den är högre än man förväntar sig.

Advertisement

"De är högre än vad man tror": den virala videon på flygplanets lyft

Vi är inne i ett plan som långsamt börjar rulla, vilket kan ses av nattljusen utanför som sakta försvinner till höger. Usman Hameed, som delade videon på Instagram, har en app på sin smartphone som mäter starthastigheten. En ökande hastighet.

Till en början går det ganska långsamt, enligt siffrorna på telefonen, men det ökar obönhörligen. Vid ett tillfälle verkar det nästan som att planet är på väg att lyfta, men det återstår fortfarande en viss hastighet. Till slut kommer dock ögonblicket: planet når en lyfthastighet på 373 km/h. Usman själv skriver: "det går snabbare än jag trodde".

Advertisement

En oväntad kontrovers i videon som visar planets lyft

En oväntad kontrovers i videon som visar planets lyft

usmanh3art/Instagram

Istället för att undra över hur ett flygplan kan lyfta i en hastighet på över 370 km/h, vilken typ av flygplan det är, om det är motvind, fokuserade diskussionen i kommentarerna på ett annat ämne. Naturligtvis relaterat till videon, men samtidigt helt utanför ämnet. Tusentals kommentarer till den virala videon klagade på att Usman använde kilometer i timmen som måttenhet. Faktum är att vi är i USA, och USA använder fortfarande det imperialistiska mätsystemet: för att tydliggöra, tum, fot, miles och så vidare.

Inför många kommentarer skrev en person "inte ens idag använder folk km/h: men är vi kvar i 1976?". En annan svarade i ett dåligt förtäckt parochialiskt försök "det finns två typer av länder: det som använder det metriska systemet och det som har varit på månen". Och diskussionen fortsätter med dussintals, hundratals, tusentals kommentarer: författaren till videon kommer under tiden ha hunnit njuta av flygresan och landat.

I vilken hastighet lyfter ett flygplan?

Sanningen är att det beror på många faktorer: ett flygplans lyfthastighet påverkas av olika faktorer som flygplanets storlek, väderförhållanden, höjd och så vidare. Mindre flygplan kan lyfta i inte särskilt höga hastigheter, som Cessnas som lyfter i 100 km/h. Långdistansplan går däremot över 200 km/h eller till och med i närheten av 300 km/h.

För att nå 373 km/h måste det dock ha varit ett stort, som ett interkontinentalt, under vilken det förmodligen var en del motvind, vilket leder till hastigheten som krävs för att lyfta planet. Eller alternativt kanske Usmans app inte fungerade som den ska: kan vi verkligen exkludera det?

Advertisement