En skidort och ökensand: många undrar vad det är som händer i den här videon - och om den är verklig

av Titti Carlberg

23 April 2024

Advertisement

Det är inte varje dag man kan se ett snötäckt berg mitt bland ökensanden. Faktum är att det praktiskt taget aldrig händer, vilket är rätt och normalt. Ändå visar en viral video, som nyligen delats, detta. På Instagram visas just en sådan bild: ett snötäckt berg mellan sanddyner. Men hur är det möjligt? Låt oss ta reda på det tillsammans.

Advertisement

Ett snötäckt berg bland ökendynerna? hur är det möjligt?

När man tittar frånvarande på videon är det normalt att undra hur det är möjligt att det finns snötäckta berg bland sanddynerna. Och texten som syns på bilderna hjälper inte mycket: "Skidanläggning Sahara". Som tur är reder beskrivningarna som följer ut mysteriet:

The Ski Resort Piau-Engaly i Pyrenéerna har blivit skidorten Sahara. Denna video är från förra skidsäsongen, även om sanden i Sahara nyligen har återvänt till södra sidan av Alperna.

Kort sagt, om vi inte tar oss till öknen, tar sig öknen till oss, så att säga säga. Visat i videon kan man se ett naturfenomen på grund av de starka vindarna som för sanden från Sahara ända fram till bergen, vilket skapar scenarier som Piau-Engaly. I centrum är starten vid skidbacken den vita snön, när sanden väl har skyfflats bort. Efterhand som banan syns ger ytan den dess karaktäristiska färg av ökendyner. En otrolig och ovanlig syn.

Advertisement

"Men är det på riktigt?" och andra kommentarer på videon av den snötäckta sandskidbacken

Snötäckta toppar på Piau-Engaly delvis täckta av sand

powderhounds/Instagram

Som vi sa i inledningen är Piau-Engaly ett naturligt och ganska sällsynt skådespel. Uppenbarligen har videon setts av hundratals människor, och tusentals kommentarer har lämnats som vittnar om landskapets förundran och konstigheter. Faktum är att en person skriver "men är det på riktigt?", och vi tror inte att han vill starta en filosofisk dikussion.

Ändå är effekten av Saharas sand på Pyrenéerna, eller Alperna, verklig. En annan person njuter av synen och skriver "det ser verkligen fantastiskt ut med de vita skidbackarna": bara det att susa ner för backen och lämna en vit linje i mitten av färgen på sanden. Slutligen lyder en kommentar "alltid bättre än när det aldrig snöar... förmodligen".

Varför finns Saharas sand på Pyrenéerna och på Alperna?

Frågan kommer naturligt men den är inte helt korrekt: i själva verket är den ganska partiell. Det är nämligen sant att Saharas sand kan nå Pyrenéerna och Alperna. Den pressas av den hårda blåsten som sveper över ökendynerna i världens största öken och bär dess sand bortom Medelhavet. Nu märks effekterna mest i södra Spanien och södra Italien, men även i Portugal och Grekland.

I vissa fall kan man också märka effekterna på bergskedjorna vid Frankrikes gräns. Men inte bara.

Faktum är att blåsten till och med kan pressa Saharas sand över större avstånd och korsa Atlanten och hamna i Amerika. I det här fallet är de mest drabbade regionerna Karibien och Florida, men även Brasilien och vissa delar av Argentina.

Detta är inget frekvent fenomen, och säkerligen med mindre sand än vad som hamnar i Pyrenéerna, men det är av stor betydelse för att föra näringsämnen till vissa delar av världen. Trots det spektakel som videon erbjuder, så är det vi ser inte bara snö. Och inte bara sand.

Advertisement