Den här tjejen verkar befinna sig på ett torg i Kina, men plötsligt visar hon den överraskande sanningen

av Titti Carlberg

11 Mars 2024

Den här tjejen verkar befinna sig på ett torg i Kina, men plötsligt visar hon den överraskande sanningen
Advertisement

Om du har besökt Kina så vet du att det finns platser och byggnader som kan göra turisterna mållösa. En video som har blivit viral på sociala medier visar detta: den verkar rama in ett enkelt torg, men så är det inte. Detta är vad det är.

Advertisement

Chongqing-torget i Kina

Chongqing-torget i Kina

lizsupermais/Instagram

Kina har utan tvekan mycket att erbjuda sina västerländska besökare, som när de väl är där blir förvånade över de arkitektoniska underverk som är så annorlunda mot vad de är vana vid. En inspelning som delas av den digitala kreatören Liz Liang har väckt häpnad hos folket på Instagram och det handlar om vad som verkar vara ett torg i staden Chongqing, i sydvästra Kina.

I klippet står Liz mitt på en öppen plats omgiven av byggnader och butiker, marken är täckt av stenplattor och allt påminner om ett klassiskt kommunalt torg. Men så är det inte: bortom till synes är situationen avgjort mer annorlunda än vad det ser ut som. Rubriken till videon lyder: "Att se det live är verkligen imponerande! Chongqin-torget..

Men vad syftar detta mystiska utrop på?

Advertisement

Det ser ut som ett torg , men hon står på taket till en skyskrapa i Kina

Det ser ut som ett torg , men hon står på taket till en skyskrapa i Kina

lizsupermais/Instagram

Filmad med sin smartphone av en vän, svarar Liang på den senares fråga: "Hej Liz, vilken våning befinner vi oss på?". Vem som helst skulle förvänta sig att svaret skulle vara uppenbart, men den unga digitala kreatörens ord lyckas överraska: "Vi är på 27:e våningen." Vid det tillfället frågar hennes vän, som vi inte ser, med en förvirrad ton: "Vad? Är vi inte på bottenvåningen? Jag tror inte på dig!" Men Liz svar är negativt: "Nej. Kom hit ska du få se.".

Och här kommer överraskningen: genom att följa Liz med smartphonekameran visar klippet att tjejen är på väg mot en avsats med utsikt över tomrummet. Liz pekar mot vägen och utbrister "kolla där borta!" och filmen visar bortom barrikaden och tar in den otroliga höjden på skyskrapan där torget faktiskt ligger.

Förutom byggnaden framför kan man se bilar som rullar på gatan nedanför på avstånd: verkligen otroligt!

Chongqing-torget i Kina sett från himlen: förvåningen på webben

Chongqin-torget ger verkligen en illusion av att vara på markplan, bland stadens gator, men istället ligger den på 27 våningen i en skyskrapa. Det var många som kommenterade videon: "Först trodde jag att det var ett torg... imponerande" har en skrivit och Liz svarade: "På andra sidan torget var allt normalt, vi åkte till det med tunnelbanan!".

"Vertikala konstruktioner: en stad i staden, när man inte kan expandera staden och den täta befolkningen behöver utrymme" konstaterar en anhängare, men det finns också de som kritiserar frånvaron av natur: "Bristen på grönska i dessa städer är imponerande. Jag är ledsen, men jag gillar det inte" skriver en person, följt av andra som håller med: "Det finns varken grönska eller natur? Så kan man inte leva" och "Jag tycker att det inte är en bra idé att förvandla naturliga utrymmen som är så fulla av biologisk mångfald som om den fanns i Kinas vertikala betongöken".

Vissa hävdar att de får svindel när de ser på detta torg som ligger uppe i himlen, medan andra tycker att det är ett vackert landskap, men samtidigt störande: "Vad läskigt! Det ser ut som en scen i de där science fiction-filmerna som förvränger verkligheten. Fantastiskt men brrr, det ger mig rysningar!".

Kort sagt, en liten stad byggd ovanför staden: otroligt suggestiv, eller hur?

Advertisement